Svijet
0

Pisma i videosnimci ubice sa Virginia Techa

Sarajevo-x.com
Dva dana nakon najgoreg masakra koji se desio u modernoj američkoj historiji, ubica Cho Seung-Hui je ponovo uzdrmao Virginia Tech - objavljeni su detalji sa videosnimaka i fotografije koje je ubica poslao tv kući NBC u pauzi između dva masakra koja je počinio.

Na snimcima koje je poslao televizijskoj stanici NBC uslijed svog divljanja, dvadesettrogodišnji Cho Seung-Hui je gunđajući i bogohuleći govorio o bogatim djevojkama i njihovim "hedonističkim potrebama".

"Bilo je milijardu načina i mogućnosti da izbjegnete ovo što se dešava danas", rekao je ubica okrutnim i monotonim glasom. "Ipak ste odlučili da se prolije krv. Satjerali ste me u ćošak i niste mi ostavili drugu opciju. Odluka je bila vaša. Sada imate krv na svojim rukama, krv koju nikada nećete moći oprati."

Iz NBC-ja su javili da je u paketu bila i izjava ubice napisana dosta nepovezano na 23 strane. Pored toga, NBC je dobio i 28 video snimaka i 43 fotografije. Na većini fotografija Cho se igra sa pištoljem i prislanja ga sebi na čelo.

Paket je u NBC stigao u utorak, a otvoren je u srijedu, dva dana nakon što je Cho ubio 32 ljudi i počinio samoubistvo. Paket je poslan u ponedjeljak u 9:00 sati, sat i 45 minuta nakon što je počinio prvu seriju ubistava.

Ovaj paket je pomogao u razrješavanju jedne od najvećih misterija u vezi sa ovim masakrom: gdje je ubica imao skoro dvosatnu pauzu između dvije pucnjave.

"Vaši mercedesi vam nisu bili dovoljni, vi razmažena derišta", rekao je Cho. "Nisu vam bile dovoljne vaše zlatne ogrlice, vi snobovi. Ušteđevine vam nisu bile dovoljne. Vodka i konjak vam nisu dovoljni. Vaša razvratnost i rasipnički život nije vam dovoljan. Ništa nije moglo ispuniti vaše hedonističke potrebe. Imali ste sve".

Zvaničnici su otkrili da je Cho godinu dana prije ovog masakra bio osuđen zbog maltretiranja dvije žene. Sud je tada naredio da ga treba smjestiti na psihijatrijsku kliniku jer predstavlja opasnost za sebe. Cho je iz bolnice pušten na kućno liječenje.

Uposlenici NBC-ja su shvatili šta bi mogla biti sadržina paketa tek kada su vidjeli adresu sa koje dolazi i natpis ispisan crvenim slovima "Ismail Ax".

"Vandalizirala si moje srce, izvadila mi dušu i mučila moju savjest"; rekao je Cho na video snimcima čitajući svoj manifest. "Mislila si da si uništila život jednog patetičnog momka. Zahvaljući tebi, ja umirem kao Isus Hrist, inspirirajući generacije slabih i onih koji se ne mogu braniti".