Svijet
0

Pirati traže 25 miliona dolara za oslobađanje supertankera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Somalski pirati traže u subotu 25 miliona dolara uoči isticanja njihovog ultimatuma za slobađanje saudijskog supertankera Sirius Star, inače će izvesti akciju s "kobnim posljedicama".

"Pregovori se nastavljaju i ne znamo kada će biti završeni", rekao je telefonom Mohamed Said, glasnogovornik pirata, ne isključujući pritom produženje ultimatuma, koje je prvobitno bilo utvrđeno za 30. novembar, javio je AFP.

"Iako ultimatum za plaćanje 25 miliona dolara ukoro ističe, nadamo se da će odgovor biti povoljan", rekao je on bez drugih posjedinosti.

"Taktičko kretanje broda nastavlja se iz razloga sigurnosti u zoni Haradhera. Ono, ni u kojem slučaju, nema za cilj da povrijedi posadu tankera", rekao je on, rekavši da ne želi da se "desi nikakvo zlo".

U nedavnome intervjuu vlasnik kompanije za osiguranje LIoyd's ocijenio je da "postoji velika šansa" da vlasnici supertankera plate ucjenu jer nema druge opcije da se sačuvaju ljudski životi".

Somalski pirati zarobili su 15. novembra Sirius Star, dug 330 metara, sa 25 članova posade i teretom od 300.000 tona nafte.

To je najspektakularnija otmica što su je izveli pirati koji su od početka godine dosad napali stotinjak brodova.