Izvještaj za 2008. godinu
0

Pirati oteli 49 brodova, a drže 900 talaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pirati su u prošloj godini širom svijeta oteli 49 brodova i drže oko 900 članova posade radi otkupnine, uglavnom zahvaljujući naglom rastu broja napada kod somalske obale, saopćila je u petak agencija za nadzor pomorskog saobraćaja.

Pomorci su bili metom 293 napada širom svijeta u 2008., što predstavlja porast s 263 zabilježena napada godini ranije, navodi se u izvještaju Centra za izvještavanje o piratskim napadima, sa sjedištem u Kuala Lumpuru, javio je AP.

Somalski pirati odgovorni su za 111 napada, od kojih su većinu izveli u Adenskom zalivu, saopćio je Pomorski biro. Ti napadi, koji su imali za cilj otmice brodova radi otkupnine, doživjeli su vrhunac između septembra i novembra.

Četrdeset i devet brodova je oteto širom svijeta a 889 članova posade uzeto je za taoce, što je najviša cifra otkako ovaj biro bilježi takve podatke od 1991.

Kod obala Somalije izvršene su 42 otmice brodova i oteto 815 članova njihove posade, navodi se u izvještaju. Ostala žarišta piratstva uključuju Nigeriju sa 40 napada u prošloj godini i Indoneziju s 28.

Somalija nema funkcionalne vlade od 1991. i njezina obala kojom vlada bezakonje raj je za pirate. Višemilionske otkupnine postale su jedini način dolaska do novca u siromašnoj zemlji. Najveći dosadašnji piratski plijen bio je saudijski naftni tanker pušten u ovom mjesecu.

Međunarodni pomorski biro zatražio je od vlada da uspostave patrole u svojim vodama i ostanu budne prema napadima u jeku globalne finansijsjke krize.

"Dok se svjetska ekonomija suočava s trenutnom neizvjesnošću, mogućnost piratskih napada se povećava", navodi biro u izvještaju.

Napadi širom svijeta također su postali nasilniji u prošloj godini, uz 11 ubijenih članova posade i 21 nestalog za koje se vjeruje da su mrtvi. Broj napada u kojima je korišteno oružje skoro se udvostručio - sa 72 u 2007. na 139 u prošloj godini.

Međunarodna flotila, u kojoj su i američki ratni brodovi, zaustavila je brojne napade posljednjih sedmica, ali je područje Adenskog zaliva pregolemo da bi svi brodovi bili pod nadzorom na važnoj morskoj vezi Azije i Evrope.

Holandska vlada pozvala je evropske zemlje da sude svim piratima budu li uhvaćeni, nakon što su se dogovorile u četvrtak da krivično gone pet pirata koje jeu ovom mjesecu uhapsila danska mornarica kod obale Somalije.

Osam pirata koje je prošlog mjeseca uhapsila britanska mornarica izvedeno je pred kenijski sud u Mombasi u srijedu.

Francuska u zatvoru drži pirate uhapšene u dva odvojena napada na francuske brodove. Oni čekaju na suđenje. Indija je također izručila 11 somalskih pirata Jemenu.