Kabul
0

Pilot ubio osam pripadnika NATO-a i jednog afganistanskog vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osam vojnika NATO-a i najmanje jedan afganistanski vojnik ubijeni su danas u jednom centru za obuku zrakoplovnih snaga u Kabulu, u pucnjavi koja je uslijedila nakon svađe jednog afganistanskog vojnog pilota veterana i pripadnika koalicijskih snaga, saopćili su zvaničnici.

Za taj incident odgovornost su preuzeli talibani, dok je glasnogovornik ministarstva odbrane general Mohamed Zahir Azimi rekao da je napadač afganistanski vojni pilot koji je 20 godina u službi, prenijela je agencija AP.

Afganistanski pilot koji je želio ostati anoniman identificirao je napadača kao Ahmada Gula, 50-godišnjeg pilota iz distrikta Tarakhail u provinciji Kabul.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je napad i izrazio najdublje saučešće porodicama žrtava.

To je već sedmi put ove godine da pripadnici afganistanskih snaga ili pobunjenici koji su se lažno predstavljali kao vojnici napadnu i ubiju vojnike koalicijskih snaga.

Pobunjenik obučen u afganistansku vojnu uniformu otvorio je 18. aprila vatru u ministarstvu odbrane u centru Kabula i ubio dvoje zaposlenih, a ranio sedam osoba.

Reuters ocjenjuje da ovakvi incidenti ukazuju na izazove s kojima se suočavaju snage SAD-a i NATO-a dok se pripremaju za postepenu predaju sigurnosnih dužnosti na afganistanske snage, koja bi trebalo da se završi potpunim povlačenjem stranih borbenih trupa iz Afganistana do kraja 2014. godine.