Liban
0

Pilot palog aviona nije slijedio instrukcije iz kontrolnog tornja

FENA
Pilot etiopskog aviona koji se srušio u Sredozemno more nije promjenio pravac prema instrukcijama koje je iz kontrolnog tornja dobio prije prekida veza, izjavio je u utorak libanski ministar saobraćaja Gazi Aridi.
  • Kontrolni toranj mu je dao instrukcije da leti u određenom pravcu, ali pilot nije odgovarao, komunikacija je prekinuta i avion je nestao s radara, rekao je ministar.

  • Prerano je, međutim, zaključiti da je uzrok nesreće greška pilota, rekao je Aridi, dodajući da je važno da se prije donošenja bilo kakvih zaključaka utvrde činjenice i objasni šta se dogodilo, prenosi Reuters.

Libanski poslanik Mohamed Kabani, koji se sastao s zrakoplovnim zvaničnicima, izjavio je da je pilot potvrdno odgovorio na naređenje iz kontrolnog tornja da promjeni pravac, ali da je nastavio da se kreće u suprotnom smjeru.

Aridi je rekao da je avion etiopske aviokompanije Etiophian Airlines naglo skrenuo prije nego što je nestao s radara u noći između nedjelje i ponedjeljka. Nekoliko minuta kasnije avion se srušio u more s 90 putnika i članova posade, za koje se strahuje da nisu preživjeli.

U potrazi za nestalim putnicima učestvuju libanski i međunarodni timovi, ratna mornarica SAD-a, brodovi, helikopteri, avioni i ronioci mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Pretpostavlja se da je došlo do kvara u zraku tokom oluje s grmljavinom, prije nego što se avion srušio u more.

Avion je iz Bejruta letio u glavni grad Etiopije, Adis Abebu, a među putnicima su bila 54 Libanaca, 22 Etiopljanina, dvoje Britanaca i po jedan državljanin Kanade, Rusije, Francuske, Iraka i Sirije.

Ministar informisanja Tarek Mitri izjavio je, poslije sinoćnjeg sastanka s ministrima i sigurnosnim zvaničnicima, da nije bilo razloga da avion ne poleti, kao i da su i drugi avioni prije toga polijetali i slijetali na taj aerodrom.

Libanski zvaničnici saopćili su da je do sada pronađeno 14 tijela, među kojima dvoje djece.

Izvršni direktor etiopske kompanije Girma Veik vjeruje da će timovi uspjeti da pronađu "crnu kutiju", koja snima sve bitne parametre leta, kao i razgovor posade s kontrolnim tornjem.

Avion je star osam godina, a na posljednjoj provjeri 25. decembra nisu otkriveni tehnički problemi.