Liban
0

VIDEO / Pilot palog aviona izveo je brz i čudan manevar

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pilot aviona etiopijske kompanije, koji se srušio neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Bejrutu, izveo je veoma brz i čudan manevar prije nego što je letjelica nestala sa ekrana radara, rekao je danas libanski ministar za saobraćaj Ghazi Aridi.

Vjeruje se da je svih 90 putnika i članova posade poginulo nakon što se avion u plamenu srušio uslijed olujnog nevremena.

Aridi je istakao da je pilot aviona letio u suprotnom pravcu od onog koji mu je preporučivala kontrola leta nakon polijetanja iz Bejruta.

"Kontrolni toranj zatražio je od pilota da ispravi putanju, ali on je načinio brz i čudan manevar prije nego što je letjelica u potpunosti nestala sa radara", rekao je Aridi.

Nije poznato zbog čega se to dogodilo i da li je manevar bio uzvan pilotove kontrole. Kao i većina putničkih aviona, Boeing 737 opremljen je sopstvenim radarom za praćenje vremenskih prilika koji piloti koriste za izbjegavanje ulaska u oluje.

Libanski zvaničnici odbacili su terorizam ili sabotažu kao potencijalne uzroke pada aviona, koji je bio na putu ka prijestonici Etiopije Adis Abebi.

Nakon više od 24 sata poslije nesreće nije pronađen nijedan preživjeli, a spasilačke ekipe su do sada iz mora izvukle više od 20 tijela.
U toku je i potraga za crnom kutijom i podacima o letu koji su od ključne važnosti da bi se utvrdio uzrok nesreće.