Heathrow
0

Pijani pilot zamalo povezao putnike

Sarajevo-x.com
Pilot United Airlinesa uhapšen je nekoliko minuta prije nego što je u alkoholiziranom stanju sjeo za upravljač aviona na aerodromu Heathrow.

Prijavu policiji uputili su zaposleni na aerodromu u Londonu, te je zatim stotine putnika preusmjereno na druge letove za San Francisco tri sata kasnije.

Amerikanac je nakon hapšenja odveden u kokpit gdje je podvrgnut alkotestiranju u letjelici Boeing 777. 44-godišnji pilot je suspendovan sa posla u avio kompaniji United Airlines, a mogao bi dobiti i do dvije godine zatvora ako ga sud proglasi krivim.

Pilotima je dopuštena količina alkohola devet mikrograma, za razliku od vozača putničkih vozila kojima je u Engleskoj gornja granica 35 mikrograma alkohola u 100 ml daha, piše Metro.

"Sigurnost je naš prioritet broj jedan i pilot je suspendovan iz službe u saradnji sa vlastima koje provode istragu u ovom slučaju," stoji u saopštenju iz američke avio kompanije.

Jedan od putnika koji su čuli za ovu nesvakidašnju situaciju izjavio je: "Nismo mogli vjerovati svojim očima. Strašno je pomisliti da smo skoro poletjeli stotinama milja u zrak predvođeni osobom koja je pijana."