Svijet
0

Piers Morgan tvrdi da Daily Mirror nije prisluškivao telefone

FENA
Piers Morgan
Piers Morgan
Voditeljska zvijezda TV mreže CNN Piers Morgan, bivši urednik britanskog lista Daily Mirror istražnom povjerenstvu je rekao da nema saznanja o prisluškivanju i snimanju telefonskih razgovora u listu dok je on tamo radio, izvijestio je BBC.

Morgan je putem video veze iz SAD-a, gdje radi kao voditelj na televiziji CNN britanskom povjerenstvu za ispitavanje etičnosti medija rekao da "nema nikakvog razloga vjerovati da se to događalo". Morgan je, međutim, priznao da je čuo snimku poruke s telefona bivše supruge Paula McCartneya ali nije želio reći ko mu je snimku pustio.

Piers Morgan je bio urednik lista Daily Mirror od 1995. do 2004 a uređivao je i list News of the World od januara 1995. do novembra 1995. godine.

On je odbacio sugestije da je praksa "hakiranja" telefona bila "endemska" u Daily Mirroru i istaknuo da niko nikada nije uložio službenu pritužbu protiv lista za hakiranje telefona.

Na pitanje o poruci koju je Paulu McCartneyu ostavila tadašnja supruga Heather Mills, Morgan je priznao da je poruku poslušao ali je rekao da "ne može reći gdje je poruka puštena ili ko ju snimio jer bi kompromitirao izvor".

Morgan je odgovarajući na pitanje o svom stavu spram privatnosti izjavio da "nema mnogo saosjećanja za slavne ličnosti koje prodaju svoja vjenčanja za milione funti, neke od najprivatnijih dana njihovih života, a onda očekuju poštovanje privatnosti kada ih uhvate u preljubu".

Takozvana Levesonova istraga, kojom je obuhvaćen i Piers Morgan, javna je istraga o kulturi, praksama i etici britanskog tiska pokrenuta nakon izbijanja skandala zbog prakse prisluškivanja telefona medijske kuće International News.

Britanski premijer David Cameron je u julu lorda Briana Henryja Levesona imenovao na čelo povjerenstva sa zadaćom da istraži navode o hakiranju telefona povezane sa sada ugašenim listom News of the Wolrd i potplaćivanju policije od štampe ali i da provede širu istragu o kulturi i etici bitanskih medija.