Sjeverna Koreja
0

Photoshopom održavali u životu bolesnog vođu Kima Jong-ila

FENA
Glasine o lošem zdravlju diktatora Sjeverne Koreje Kima Jong-ila, koji je umro u ponedjeljak u 69. godini, širile su se godinama prije njegove smrti, a spekulisalo se da je nepokretan ili mrtav.

Britanski Times je još 2008. godine pisao da je fotografija na kojoj "dragi vođa" pozira sa svojom vojskom montirana i da vlasti tako održavaju privid da je Kim Jong-il još sposoban da vodi zemlju.

BBC je takođe analizirao jednu od takvih fotografija. Iz daljine sve izgleda normalno. Na slici je "dragi vođa", oličenje zdravlja, u obilasku vojske. Ali, kako je otkrio BBC, na uvećanoj slici se uočavaju nepravilnosti.

Sve ukazuje na moguću fotomontažu koja je praktikovana mjesecima, ako ne i godinama, tokom kojih su "photoshop" majstori Sjeverne Koreje postali aljkavi.

Nepravilnosti na fotografijama nameću pitanje da li je Kim Jong-il bio onesposposobljen da vlada, ili čak mrtav, mnogo prije nego što su to zvanično objavile vlasti Sjeverne Koreje. Times je spekulisao da je predstavom sve vrijeme rukovodio diktatorov zet Chang Sun Tek.

Sumnju na zvaničnu verziju smrti baca i izjava francuskog neurohirurga koji je liječio Kim Jong-ila poslije jakog moždanog udara 2008. godine.

Dr. Francois-Xavier Roux rekao je za AP da je tada hitno prebačen u Sjevernu Koreju kako bi pregledao diktatora koji je bio bez svijesti i u lošem stanju na intenzivnoj njezi u bolnici u Pjongjangu.

Postoji čitava serija fotografija, poput dvije koje smo vam prikazali, a koje su "štancovane" iz Sjeverne Koreje u ovom periodu. Roux je rekao da je moždani udar povećao šanse da Kim Jong-il umre u narednih nekoliko godina.