Odšteta zbog bolesti
0

Philip Morris moraće da plati 300 miliona dolara

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sud na Floridi presudio je da američki proizvođač duvana, kompanija Philip Morris USA, na ime štete mora da isplati 300 miliona dolara Cindy Nogl, koja se, kao bivši pušač, nalazi u invaldiskim kolicima zbog emfizema pluća, saopštio je danas njen advokat Robert Kely.

To je do sada najveća odšteta u američkoj saveznoj državi Florida, koju će neka duvanska kompanija morati da plati odlukom suda.

Sud je odredio da kompanija na ime prošlih i budućih medicinskih troškova zbog emfizema pluća Noglovoj treba da isplati 56,6 miliona dolara, dok na ime kazni Philip Morris mora da isplati 244 miliona dolara.

Sud takođe smatra da je 10 odsto odgovornosti na Noglovoj, jer je počela da puši.

Cindy Nogl, koja se kreće pomoću invalidskih kolica, moraće stalno da koristi respirator.

Ona je nakon 25-godišnje zavisnosti prestala da puši 1993. godine.

"Cindy je priznala svoju grešku pred sudom", izjavio je adokat dok je prema njegovim riječima kompanija odbila da prihvati bilo kakvu odgovornost u vezi sa njenom bolesti.

Prema riječima advokata, proizvođači cigareta dugo su pokušavali da sakriju istinu o svojim proizvodima ali istina je sada poznata.

U saopštenju kompanije navodi se da će američki proizvođač razmotriti presudu, smatrajući da je kazna pretjerana i da je sudija napravio brojne greške u presudi.

Kompaniji Philip Morris je u martu presuđeno da plati 145 miliona dolara udovici jednog pušača nakon desetogodišnje pravne bitke i tri pretresa pred Vrhovnim sudom SAD.