Svijet
10

Philip Hammond: Samo jedan čovjek telefonskim pozivom može zaustaviti krvoproliće u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond u emisiji The Andrew Marr Show kazao je kako postoji samo jedan čovjek na svijetu koji jednim pozivom može zaustaviti građanski rat u Siriji, a on se zove Vladimir Putin.

"Odlazak ili ostanak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na vlasti na kraju će ovisiti o tome da li su Rusi spremni iskoristiti svoj utjecaj da ga maknu. A na svijetu postoji jedan čovjek koji telefonskim pozivom može zaustaviti građanski rat, a njegovo ime je gospodin Putin", rekao je Hammond te dodao da je u Siriji 150.000 boraca iz umjerene opozicije svakodnevno na meti ruskih bombardera.

"Rusi su u posljednjih nekoliko sedmica povećali intezitet jakih napada i to je natjeralo borce opozicije da pobjegnu sa svojih položaja. Međutim, vrlo važna je činjenica da sirijski režim nema vojnike, snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. I tu dolazimo do pat pozicije", rekao je Hammond te Ruse zamolio da obustave zračne napade, pogotovo na ciljeve krcate civilima.