Svijet
0

Petraeus: Manje američkih vojnika u Iraku?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general David Petraeus nagovijestio je da bi u izvještaju o procjeni situacije, koji se očekuje tokom iduće sedmice, mogao predložiti smanjenje broja vojnika u toj zemlji.

Gostujući u programu američke televizijske mreže ABC, general Petraeus je upitan da li će zbog realnog naprezanja kojem je vojska izložena morati da do kraja marta, ako ne i ranije, smanji broj ljudi pod oružjem koji su trenutno angažirani u Iraku.

"Molim vas, sačekajte da iznesem preporuke koje se od mene očekuju. Moram, međutim, kazati da su vaši proračuni prilično tačni", odgovorio je.

General Petraeus je dodao da "postoje granice za ono što su američke oružane snage u stanju pružiti", te da će preporuke koje namjerava iznijeti, kako se izrazio, uzeti u obzir ali da neće biti vođene opterećenjem kojem su izloženi svi vidovi američkih oružanih snaga.

On je također priznao da bi Sjedinjene Države do proljeća iduće godine mogle ostati bez vojnika koji bi trebalo da zamijene brigade koje su okončale predviđeni boravak u Iraku te da je jedno od mogućih rješenja slanje dijela vojnika nazad u SAD.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku je za ABC rekao i da je došlo do poboljšanja sigurnosne situacije u Iraku: "Bili smo svjedoci da je tokom osam od proteklih jedanaest sedmica smanjen broj incidenata, da je manje napada i da smo došli do nivoa koji je skoro najniži za više od godinu dana."

Inače, dvadeset četiri sata nakon što je predsjednik George W. Bush doletio u Irak kako bi pokazao da upućivanje američkih vojnih pojačanja u tu zemlju daje rezultate, izvještaj nezavisne i nestranačke istražne agencije Kongresa SAD-a ukazuje da se isto ne može reći i za iračku vladu.

U izvještaju koji je agencija podnijela navodi se da je vlada u Bagdadu ispunila samo tri od osamnaest strateških političkih, vojnih i ekonomskih ciljeva koje je Kongres postavio Iraku te da nije uspjela smanjiti nivo međuvjerskih sukoba i razoružati brojne milicije u toj zemlji.

Autori u izvještaju kažu i da je nivo nasilja u zemlji još uvijek visok, a da kabinet premijera Nurija al-Malikija ne funkcionira.