Svijet
0

Petraeus: Američka pojačanja u Iraku daju rezultata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki zapovjednik u Iraku general David Petraeus izjavio je da će broj američkih vojnika u toj zemlji biti smanjen ovog mjeseca za dvije hiljade, a do kraja godine za dodatnih tri i po hiljade vojnika.

General Petreaus je međutim dodao da mu je i u dobrom dijelu sljedeće godine potrebna većina od sadašnjih 168 hiljada vojnika kako bi se održale poboljšane sigurnosne prilike, a iračkoj vladi dala prilika da radi na nacionalnom pomirenju.

David Petraeus i američki ambasador u Iraku Ryan Crocker u ponedjeljak su podnijeli Kongresu izvještaj o razvoju situacije u Iraku.

Predsjedavajući Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu američkog Kongresa Ike Skelton pozvao je na red na početku rijetke zajedničke sjednice njegovog odbora i Odbora za vanjsku politiku.

Više od stotinu članova dvaju parlamentarnih tijela i TV gledateljstvo širom svijeta čulo je generala Petraeusa kako je ustvrdio da američka pojačanja u Iraku razmještena ranije ove godine dovode do poboljšanja sigurnosnih prilika.

"Preporučio sam povlačenje dijela dodatnih snaga iz Iraka. Kasnije ovog mjeseca jedna jedinica marinaca koja je razmještena u sklopu pojačanja otići će iz Iraka. Ukoliko moje preporuke budu prihvaćene, početkom decembra bit će povučena jedna brigada, a do jula 2008. godine još četiri borbene brigade te dva bataljona marinaca", objavio je general Petraeus.

Ovo znači da bi general želio zadržati većinu od dodatnih 30 hiljada vojnika u Iraku do isteka predviđenog 12-mjesečnog roka za njihovo služenje u Iraku, koji istječe u aprilu sljedeće godine.

General Petraeus ne vjeruje da će te jedinice trebati zamijeniti novima. On također očekuje da će preporučiti daljnja američka povlačenja ali, kako je dodao, sada je prerano za to. Glavni američki zapovjednik u Iraku želi podnijeti novi izvještaj o sigurnosnim prilikama u toj zemlji u martu sljedeće godine.

General je dodao da je od početka razmještanja američkih pojačanja, u januaru, došlo do značajnog smanjenja nasilja, ali je priznao da je napredak spor, a nasilja još uvijek previše.

Petraeus je ustvrdio da iračke snage bolje funkcioniraju, ali još uvijek sporo napreduju te je upozorio da se ne bi smjelo staviti previše odgovornosti na iračke snage dok ne budu spremne.

Pokraj generala Petraeusa, prenosi VoA, sjedio je američki ambasador u Iraku Ryan Crocker, koji je rekao da iračke vlasti sporo napreduju ka političkom pomirenju, kazavši da je to frustrirajuće za sve uključene strane.

No on je primijetio da su se vodeći irački čelnici dogovorili prošlog mjeseca da zajedno rade na ključnim pitanjima te je pozvao na nastavak američkih vojnih i diplomatskih napora u Iraku.

"Ne mogu jamčiti uspjeh u Iraku, ali vjerujem da se može postići. Uvjeren sam da bi odustajanje ili drastično smanjivanje naših napora dovelo do neuspjeha. Svi moramo jasno razumjeti kakve bi bile posljedice neuspjeha", kazao je Crocker.

Ambasador Crocker je rekao da bi te posljedice uključivale masivne ljudske patnje te mogući regionalni sukob u kojem bi Iran izašao kao pobjednik.

General Petreaus kritizirao je Iran i Siriju jer doprinose nasilju u Iraku. On je također upozorio na moguće posljedice preranog povlačenja američkih snaga iz Iraka.

Oba dužnosnika naglasila su uspjeh u pokrajini Al-Anbar i nekim drugim regijama gdje su lokalne plemenske vođe okrenule leđa Al-Qaidi i počele sarađivati s iračkim vlastima i koalicijom.

Na početku svog izlaganja general Petraeus naglasio je da njegov izvještaj o Iraku nisu odobrili ni vidjeli dužnosnici Petagona i Bijele kuće.

Predsjednik Bush, koji je prošle sedmice kratko posjetio Irak, obratit će se naciji kasnije ove sedmice kada će govoriti o američkoj politici u Iraku u idućim mjesecima.