Američka vojna baza Fort Dix
0

Petorica muslimanskih imigranata krivi za urotu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Petorica muškaraca, među kojima su trojica kosovskih Albanaca, proglašeni su krivima za sudjelovanje u uroti s ciljem ubijanja američkih vojnika u bazi Fort Dix, u New Jerseyu, objavilo je u ponedjeljak američko ministarstvo pravosuđa.

Optuženici su oslobođeni optužbe za pokušaj ubistva, no i s krivnjom za urotu mogu biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Porota je vijećala šest dana prije donošenja presude, dok je samo suđenje trajalo osam sedmica.

Šest muškaraca uhapšeno je 7. maja 2007. u New Jerseyu, nakon što su su se dvojica od njih tajno sastala sa zaštićenim svjedokom vlade kako bi "kupili tri automatske puške AK-47 i četiri poluautomatske puške M-16, koje su trebali koristiti u napadu planiranom od januara 2006.", navodi se u optužnici.

Šesti optuženi, Agron Abdullahu, također kosovski Albanac, u oktobru je priznao krivnju za nabavku oružja ilegalnim useljenicima, u okviru nagodbe s tužiteljima, prema kojoj je osuđen na 20 mjeseci zatvora i tri godine uvjetno, prenijela je Hina.

Abdullahu je pred sudom u oktobru rekao da su on i turski državljanin Serdar Tatar od januara 2006. do maja 2007. nabavljali oružje braći Dritanu, Shainu i Eljvir "Elvis" Duki, koji su u SAD-u boravili ilegalno.

Tatar i Abdullahu su imali status legalnih useljenika, dok je jedini američki državljanin među optuženima bio Mohamad Ibrahim Shnewer, porijeklom iz Jordana.

Njihova navodna urota na napad na Fort Dix otkrivena je kada su dvojica optuženih donijeli 8-milimetarsku snimku 10-člane skupine koja vježba s oružjem uz uzvike 'Allahu ekber', u trgovinu Circuit Cityja u Maunt Laurelu, New Yersey, tražeći da se snimka prebaci u DVD format. Namještenik Circuit Cityja, koji je vidio snimku, prijavio je policiji.

Pokrenuta je istraga protiv muškaraca koji su živjeli u južnim predgrađima Philadelphije, na području New Jerseya, a imali su pristup 40 km udaljenom Fort Dixu, jer je jedan od optuženih u bazu dostavljao pizze.