Svijet
30

Petnaest godina poslije 11. septembra: Četiri aviona, dva rata i milion mrtvih

Piše: I. P.
(Foto: EPA)
Oko 3.000 osoba je poginulo, a njih 6.000 teže ili lakše ranjeno kada je 11. septembra 2001. izvršen niz terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri putnička aviona sa relacijama od istočne obale SAD-a prema Californiji oteta su ujutro 11. septembra 2001. godine. Dva putnička aviona skrenuta su prema New Yorku gdje su se zabili u zgrade Svjetskog trgovačkog centra.

Tragični događaj na Manhattanu pratio je cijeli svijet zahvaljujući hiljadama video zapisa. Za druga dva aviona to se ne može reći, a zvanični tok događaja podrazumijeva da se jedan strmoglavio u Pentagon, dok je četvrti putnički avion, također usmjeren prema Washingtonu, pao u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici savladali otmičare.

Između 8:46 i 10:28 sati po lokalnom vremenu ubijeno je 2.977 osoba, uglavnom civila. Zajedno sa otmičarima, tog je dana poginulo 2.996 osoba.

Petnaest godina poslije, imena nevinih žrtava i njihovih spasilaca koji nisu preživjeli uklesani su na nekoliko lokacija, a najimpresivnija je ona Memorijalnog centra 11. septembar u New Yorku.

Za smrt nevinih okrivljena je teroristička organizacija Al-Kaida čiji je čelnik Osama bin Laden ubijen 2011. godine. Teroristički napadi na tlu Sjedinjenih Američkih Država iskorišteni su za pokretanje dva rata čije se posljedice osjete i danas, a koji su usmrtili gotovo milion vojnika i civila.

Iako je rat u Afganistanu zvanično završen, irački rat još uvijek plamti sa malo drugačijim ulogama. Političke turbulencije indirektno su uzrokovale revolucije i nemire u još nekoliko zemalja, uključujući i rat u Siriji koji je usko povezan sa invazijom na Irak 2003. koja će kasnije stvoriti sljedbenike IDIL-a.