Afganistan i Irak
0

Petina britanske vojske nesposobna za borbu

Sarajevo-x.com
Skoro 5.000 vojnika i oficira, odnosno 20 posto pješadinaca nisu spremni za borbe na prvim linijama fronta, podaci su Ministarstva odbrane Velike Britanije. Neki od njih nisu sposobni za borbu zbog psihičkih problema, nedostatka kondicije ili drugih nemedicinskih razloga.

Podaci iz odgovora Parlamenta pokazuju da 19 bataljona ima manje od 500 potpuno nesposobnih vojnika. Ministarstvo odbrane je izjavilo da većina nesposobnih vojnika još uvijek može učestvovati u aktivnostima. Mali broj uključuje mlađe od 18 i trudne ženske vojnike.

Konzervativac Bernard Jenkin rekao je za BBC da je zabrinjavajuće imati 20 posto pješadije koja nije spremna obavljati dužnosti za koje su zaposleni i obučavani.

"Ovo se može odraziti na operacije koje se izvode i važno je sjetiti se da vlada može platiti dodatnu municiju i druge troškove operacija, ali oni ne finansiraju regrutiranje i trening ljudstva koje će zamijeniti one koji nisu spremni za borbu", rekao je Jenkin.

Više od 1.000 vojnika zadobilo je povrede tokom borbi u Afganistanu i Iraku od 2001. godine.

General major Patrick Cordingley koji je komandovao jedinicama u prvom Zaljevskom ratu rekao je da je duboko zabrinut zbog brojki i upozorava na teške odluke koje slijede.

"Prije ili kasnije, moramo odlučiti šta da radimo. Ili ćemo zamoliti ljude da odu i regrutirati nove ili ćemo vojsku učini većom i zaposliti još vojnika", rekao je Cordingley.

Glasnogovornik armije rekao je da većina onih koji su proglašeni nesposobnim može raditi u nekim drugim kapacitetima i tako nastaviti davati doprinos oružanim snagama.