Svijet
0

Peterle kao predsjednički kandidat u Sloveniji ispred Gasparija i Tuerka

FENA
Alojz Peterle
Alojz Peterle
Iako će predsjednički izbori u Sloveniji biti raspisani tek krajem idućeg mjeseca, prva ispitivanja javnog mišljenja govore da je u prednosti kandidat desnice Alojz Peterle, nekadašnji premijer i osnivač demokršćanske stranke, a sada zastupnik u Evropskom parlamentu.

Prema ispitivanju koje je u petak objavio ljubljanski list Dnevnik, Peterlea bi podržalo 35 posto birača, Danila Tuerka kojega predlažu Socijaldemokrati (SD) 13 posto, a Mitju Gasparija kojega podupiru Liberalni demokrati (LDS) 23 posto glasača. U simuliranom drugom krugu predsjedničkih izbora za Peterlea se opredijelilo 44, a za Gasparija 38 posto birača, dok drugi nisu znali reći za koga bi glasovali u slučaju takvog raspleta.

Dnevnik upozorava da je Peterle stekao prednost u javnoj prezentaciji jer je svoju utrku za predsjednički položaj najavio još početkom godine, te su ga kasnije podržale i stranke u koaliciji premijera Janeza Janše, dok je ljevica svoje potencijalne kandidate odredila tek nedavno, nakon što je postalo sasvim jasno da sadašnji predsjednik Janez Drnovšek nije zainteresiran za još jedan mandat.

Tuerka podržavaju kao svog predsjedničkog kandidata Pahorovi Socijaldemokrati, stranka koja je zadnjih mjeseci najpopularnija među biračima od stranaka u Janšinoj vladi.

Pahor je tek nedavno odustao od namjere da za lično kandidira za predsjednički položaj i odlučio da na parlamentarnim izborima iduće godine svoju stranku dovede na prvu političku poziciju.

Tuerk je profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani, a u prošlosti je već djelovao kao slovenski diplomat, a nekoliko godina i kao funkcioner UN-a, u ulozi pomoćnika tadašnjeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Uglaðeni i elokventni Tuerk, za kojega Pahor kaže da je tip političkog borca i žedan političkog dokazivanja u Sloveniji, u prošlosti se više puta spominjao kao mogući ministar vanjskih poslova. Socijaldemokrati su mu dali prednost pred nekadašnjim guvernerom centralne banke Mitjom Gasparijem koji je želio objedinjen nastup ljevice, ali su ga na kraju podržali sada oslabljeni Liberalni demokrati (LDS).

Ljevica ovih dana nastavlja razgovore o mogućoj bliskoj suradnji na predsjedničkim izborima, ali je vjerojatnije da će nastupiti s različitim kandidatima, s time da bi se onda objedinila oko kandidata koji uđe u drugi krug.

Sadašnja prednost Gasparija pred Tuerkom u sondažama rezultat je njegove medijske prisutnosti proteklih mjeseci, kad je unatoč zaslugama koje je imao pri uvođenju eura Gaspari ostao bez guvernerskog mjesta u središnjoj banci zbog protivljenja parlamentarne većine koju kontrolira premijer Janez Janša. Gaspariju su stranke u Janšinoj koaliciji zamjerile "pesimističke" procjene koje je navodno poslao Europskoj centralnoj banci u vezi sa stabilnošću javnih financija i mogućem rastu inflacije u Sloveniji ako se ne smanji državni proračun.