Treći dan hadža
0

Peta žrtve nove gripe u Meki

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije saopćilo je u subotu da je jedan hodočasnik preminuo od posljedica nove gripe, trećeg dana hadža u svetom gradu Meki.

Ministarstvo je navelo da je od novog virusa gripe stradao 70-godišnji Pakistanac.

Ministarstvo je ranije potvrdilo da je četvero hodočasnika umrlo od posljedica nove gripe, a među njima su Saudijac, Indijac i Marokanka, svi stariji od 75 godina, kao i jedna 17-godišnja djevojka iz Nigerije.

Svake godine na hadž u Meku dolazi oko tri miliona muslimanskih vjernika, od kojih dva miliona iz inozemstva, naveo je Reuters.

Hadž traje pet dana, ima više faza, a sve vrijeme se prati put koji je, po predanju, prešao poslanik Muhamed prije 14 stoljeća.

Vlasti Saudijske Arabije savjetovale su starijim osobama, trudnicama i ljudima s hroničnim problemima da ove godine ne idu na hadž, ali su ti apeli očito ostali bez odjeka među vjernicima. San svakog muslimana je da jednom u životu ode na hodočašće.

Predstavnici američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i saudijskog ministarstva zdravlja upozorili su početkom mjeseca da priroda rituala tokom hadža i kontakt ramenima tokom molitve mogu dovesti do prenošenja bolesti.

Saudijske vlasti su uložile mnogo novca da bi dolazak vjernika na hadž bio siguran. Ove godine o vjernicima se brine 100.000 pripadnika službe sigurnosti i 20.000 djelatnika službe prve pomoći.