Svijet
0

Pet stvari koje niste sigurno znali o Sarah Palin

Sarajevo-x.com/AskMen
Senator John McCain je i više nego iznenadio američku i svjetsku javnost izborom svog zamjenika, tačnije zamjenice u Bijeloj kući, te je sada Sarah Palin veoma interesantna javnosti. Tako se i redakcija lifestyle magazina AskMen bacila na posao i iskopala nekoliko zanimljivih činjenica o mogućoj budućoj potpredsjednici SAD-a.

Ponosna majka čak petero djece je 2006. godine postala prva ikada guvernantkinja Aljaske, a budući da joj je tada bilo 42. godine postala je ujedno i najmlađi guvernant ove američke savezne države. Bila je i gradonačelnica i članica vijeća u gradu Wasilu, kao i predsjednica državne Komisije za naftu i plin. Slijedi pet zanimljivih detalja iz uzbudljivog života američke političarke koju cijeli svijet sad pomno prati.

Sarah Palin je pokušala prodati avion na eBay

Nedugo nakon što je preuzela funkciju guvernerke Aljaske i postala prva žena na toj poziciji ikada, Sarah Palin je pokušala održati obećanje dato tokom kampanje, a koje se odnosilo na prodaju aviona Westwind II, kojeg je kupio njen nimalo popularan prethodnik Frank Murkowski.

  1. godine Murkowski je zatražio gotovo tri miliona dolara od vlade za kupovinu aviona kojeg bi koristio on lično, njegova administracija i buduće administracije. Nakon što je njegov zahtjev odbijen, Murkowski se obratio federalnoj vladi, ali i to je bilo bezuspješno. Tadašnji guverner Aljaske ipak nije odustao, te je otvorio poseban račun i kupio sebi skupocjenu "igračku". Glasači nisu bili nimalo impresionirani njegovom upornošću.

Godinu dana kasnije, nova guvernerka je čak tri puta sporni avion pokušala prodati putem online aukcija eBay, ali svaki put su ponude korisnika bile preniske. U augustu 2007. godine Palin je uspjela u svojoj nakani, te je avion prodala jednom brokeru za 2,1 milion dolara, uz gubitak od oko pola miliona dolara.

Sarah Palin je pozirala za Vogue

Poznata po svom krznu i drugim elegantnim modnim detaljima, potpredsjednička kandidatkinja Republikanske stranke voli modu i ne čudi što se u februaru 2008. godine pojavila u uglednom modnom magazinu Vogue.

Zanimljiva je i činjenica da je "barakuda", kako ju je prozvao The New York Times, zapravo i bivša miss ljepote. 1984. godine je okrunjena kao Miss Wasilla, te se krajem te godine takmičila za titulu Miss Aljaske. S ovog takmičenja ljepote svakako nije otišla praznih ruku, te je osvojila titulu Miss simpatičnosti. Još je zanimljivije i to da je titulu najljepše žene Aljaske Sarah Palin otela tamnoputa ljepotica Marilyne Blackburn.

Sarah Palin je donijela pobjedu svojoj košarkašoj ekipi na državnom takmičenju

Mlada i atraktivna zamjenica Johna McCaina tokom svog života dobila je mnoge nadimke, poput "Mrs. Mayor", "Madame Governor", "Miss Congeniality", "GILF", pa čak su je u srednjoj školi zvali i "Puma" te "Sarah Barakuda".

Posljednji nadimak je zaradila kao kapiten ženske košarkaške ekipe srednje škole u Wasilli, navodno zbog iznimnog takmičarskog duha. Tako je Sarah Palin, na utakmici za titulu prvaka američke savezne države Aljaske, bila zaslužna za pobjednički koš, iako je bila povrijeđena.

Sarah Palin je pobjegla i udala se za srednjoškolsku ljubav

Nedugo nakon što su se upoznali na jednoj košarkaškoj utakmici u srednjoj školi, Sarah Heath i Todd Palin su se zaljubili, a šest godina kasnije, 1988. godine, stali su pred oltar. Da su imali bolju "ribarsku sezonu" (vodili su malu ribarnicu), možda bi imali dovoljno novaca da si priušte "pravu" svadbu, ali umjesto toga pobjegli su i brzinski se vjenčali. Vjenčanje je koštalo 35 dolara, a za svjedoke su izabrali dvije osobe iz lokalnog staračkog doma.

Poznatiji na Aljasci kao "first dude", Todd Palin je četverostruki "Iron Dog", šampion 3.219 km duge utrke motornih sanki, a ako je vjerovati članku iz novina Anchorage Daily News, Sarah ima brižljivog supruga koji najviše vremena provodi kod kuće.

Sarah Palin ima iskustva s drogama

  1. godine Žalbeni sud u Aljasci donio je odluku da stanovnici ove zabačene američke savezne države mogu kod sebe imati čak 113,40 grama marihuane, ali kasnije je Vrhovni sud smanjio zakonom dozvoljenu količinu na 28,35 grama. Upravo zbog Murkowsijevog negodovanja zbog odluke žalbenog suda 2006. godine ovim pitanjem se morao pozabaviti Vrhovni sud.

Tako je 2006. godine, tokom utrke za guvernersko mjesto, marihuana bila predmet rasprave među kandidatima. Sarah Palin nije htjela rizikovati da neko od njenih starih prijatelja javnosti iznosi njen "prljavi veš", te je odmah izjavila kako ne namjerava izigravati "Billa Clintona" i priznala da je pušila marihuanu.

Međutim, iako je probala marihuanu, borbena i odlučna republikanka oštro se protivi legalizaciji marihuane.