Svijet
0

Pet službenika "Ljekara bez granica" oteto u Darfuru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pet službenika belgijskog odjela humanitarne organizacije Ljekari bez granica oteto je u sudanskoj regiji Darfur, saopćili su zvaničnici u četvrtak, sedmicu nakon što je vlada u Kartumu naredila protjerivanje humanitarnih organizacija odgovarajući na nalog Međunarodnoga krivičnog suda za hapšenje sudanskog predsjednika.

Glasnogovornik belgijskog ureda Ljekara bez granica Koen Baetens potvrdio je otmice, ali je odbio pružiti dodatne informacije zbog osjetljivosti situacije, javio je AP.

Noureddine Mezni, glasnogovornik mirovnih snaga UN-a u Kartumu, izjavio je da su se otmice dogodile u srijedu u sjevernom Darfuru, oko 200 km zapadno od Al-Fashera.

Mezni je izjavio da su službenici Ljekara bez granica oteti iz svojih ureda u području Saraf Umra, ali da je jedan sudanski službenik otet u četvrtak ujutro.

Talijanski odjel grupe, također poznate pod nazivom Medicins Sans Frontieres, saopćio je da su oteti talijanski državljanin, te po jedan francuski i kanadski državljanin. Saopćio je da su dva sudanska državljana odmah oslobođena.

Nije bilo moguće odmah pojasniti razliku u brojkama.

Otmice su uslijedile nakon što je Sudan protjerao 13 humanitarnih grupa, uključujući Ljekare bez granica, odgovarajući na podizanje optužnice ICC-a protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bashira. Grupama je poručeno da napuste Darfur do 5. marta.

Humanitarna grupa navodi na svom web portalu da je povukla holandski i francuski odjel operacija iz Darfura, ali je saopćila da belgijski odjel još ima humanitarnih radnika u blizini Al-Fashera, u gradu Kebkabiyu, gdje pružaju pomoć u vakcinaciji i pomažu lokalnim bolnicama.

Švicarski i španski odjeli humanitarne grupe također još djeluju u Darfuru.