Hong Kong
0

Pet poslanika podnijelo ostavke zbog reformi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pet poslanika iz opozicije u Hong Kongu podnijelo je u utorak ostavke u znak protesta protiv sporosti demokratskih reformi, kako bi isprovocirali održavanje referenduma o političkom sistemu na ovom kineskom teritoriju, izjavili su zvaničnici.

"Mi ponovo dajemo mogućnost stanovništvu da se izjasni za stvarnu demokratiju", izjavio je za štampu Audrey Eu, lider Građanske stranke iz koje su dva poslanika podnijela ostavku lokalnom parlamentu.

Ovi poslanici iz opozicije podnijeli su ostavke kako bi isprovocirali organiziranje djelimičnih izbora, koji bi de facto postali referendum o pitanju direktnih izbora.

Trenutno je samo polovina od 60 poslanika u parlamentu u Hong Kongu izabrana direktnim glasanjem. Komisija naklonjena Pekingu koja broji 800 članova kontrolira izbor ostalih poslanika i imenuje premijera.

Peking je odredio da se prvi demokratski izbori za premijera održe 2017. godine, a za predsjednika parlamenta 2020.

Nekoliko hiljada ljudi je 1. janura učestvovalo u maršu za demokratiju, pozivajući da se univerzalnim glasanjem na sljedećim izborima 2012. godine izabere premijer i predsjednik parlamenta 2012.

Kina je polovinom januara osudila ovaj pokušaj poslanika iz opozicije u Hong Kongu da organiziraju de facto jednu vrstu referenduma, tvrdeći da to nije u skladu s ustavom i Osnovnim zakonom koji uređuje politički sistem u Hong Kongu.