Svijet
0

Pet Palestinaca poginulo u izraelskom udaru

FENA
Pet Palestinaca je poginulo, a osam je ranjeno rano jutros u izraelskom zračnom udaru na jug pojasa Gaze, rekli su palestinski očevici i zvaničnici.

Hamas je saopćio da su poginuli pripadali vojnom krilu te organizacije, a da među ranjenima ima dosta pripadnika Narodnih komiteta otpora (NKO), koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija, povezanih s islamističkim Hamasom. Rečeno je također da su žrtve bile u noćnoj patroli istočno od grada Kan Junisa.

Izraelske zračne snage izvele su udar pošto su, kako se tvrdi, primjetile naoružane ljude kraj granice s pojasom Gaze. Izraelska vojska (IDF) skoro svakodnevo napada pojas Gaze, ciljajući ekstremiste koji ispaljuju rakete i mine na jug Izraela.

Portparol NKO Abu Mudžahid zaprijetio je da će njegova organizacija napraviti rakete većeg dometa da pogodi više izraelskih gradova.

"Stvarna baražna vatra još nije počela. Dvadeset dva kilometara nije plafon", kazao je Mudžahid, misleći na trenutni domet raketa "kasam" domaće proizvodnje koje se ispaljuju u obližnje prekogranične izraelske gradove.

Izrael je prošlog mjeseca počeo da smanjuje isporuke goriva pojasu Gaze u odgovoru na neprestanu raketnu i minobacačku vatru i planirao je da od nedjelje ograničava dovod struje. Međutim izraelski Visoki sud pravde je odložio takvu mjeru na najmanje dve sedmice.