Svijet
5

Pet osoba poginulo, a više od 30 povrijeđeno u eksploziji voza u Bugarskoj

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Najmanje pet osoba je poginulo, a više od 30 je povrijeđeno kada je teretni voz iskočio iz šina i eksplodirao u sjeveroistočnom bugarskom selu Hitrino. Nesreća je izazvala rušenje blizu 50 kuća i zgrada, saopćili su zvaničnici u subotu, prenosi Reuters.

Najmanje tri osobe i dalje su u kritičnom stanju u bolnici, a broj će vjerovatno porasti, naveli su predstavnici zdravstva.

Bugarska vlada navodi da se priprema objaviti da ponedjeljak bude proglašen Danom nakon smrtonosnog incidenta.

"Tu će biti više žrtava sigurno", rekao je premijer Bojko Borisov nakon dolaska u selo, nekih 380 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Sofije, navodi se u policijskom izvještaju.

Snažna eksplozija je spljoštila desetine kuća i zgrada, ostavljajući ljude pod ruševinama. Zvaničnici su naredili potpunu evakuaciju sela.

"Dvije eksplozije su izazvale ozbiljan požar i uništile najmanje 20 zgrada. Mnogo ljudi je povrijeđeno, a neki su i s opekotinama", saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova i glavni sekretar Georgi Kostov.

Jedan 18-godišnji muškarac je preminuo od rane u bolnici u sjevernom gradu Shumen.

Blizu 200 vatrogasaca gasi požara kako bi se izbjegla daljnja eksplozija. Spasilački timovi su u potrazi za preživjelima u kućama u blizini željezničke stanice.