Xinjiang
0

Pet novih smrtnih kazni poslije nemira u Urumqiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kinesko pravosuđe je u četvrtak izreklo pet novih smrtnih kazni poslije krvavih međuetničkih nemira u julu u Xinjiangu, javila je agencija Nova Kina.

Sud u Urumqiju je osudio na doživotni zatvor dva optuženika zbog učešća u nemirima koji su se završili smrću 197 osoba u regiji naseljenoj pretežno Ujgurima, muslimanima koji govore turskim jezikom, navodi se u zvaničnom izvještaju.

Početkom novembra je pogubljeno devet osoba osuđenih na smrt poslije nemira od 5. jula u glavnom gradu autonomne regije na granicama centralne Azije, koji su bili najgori u posljednjih nekoliko decenija.

Optuženi su za ubistva, namjerne požare, silovanja, ranjavanja i eksplozije. Vlasti su bez dokaza optužile "etničke separatiste" za nasilje, prenio je AFP.

U Xinjiangu, jedan dio od osam miliona ujgurskih stanovnika osuđuje vjersku diskriminaciju kojoj su izloženi pod izlikom da se vodi antiteroristiočka borba, kao i sve veće prisustvo Han Kineza koji su došli iz ostalih dijelova Kine u okviru politike ekonomskog razvoja ove autonomne regije.

Glavne žrtve julskih nemira su bili Han Kinezi, pripadnici većinskog naroda u Kini. Narednih dana pripadnici naroda Han osvetili su se uputivši kažnjeničke ekspedicije protiv Ujgura.

Prema izjavama ujgurskih disidenata u egzilu, do nasilja u Urumqiju je došlo nakon mirnih demonstracija na kojim su protestnici tražili rasvjetljavanje ubistva dvojice Ujgura u jednoj tvornici na jugu Kine.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch je saopćila da najmanje 43 Ujgura koje su vlasti uhapsile, a među kojim je bilo i djece, nikada nisu viđena. Stvarni broj bi mogao biti znatno veći, navodi HRW.

Prema zvaničnim medijima, uhapšeno je oko 700 ljudi, a kineski predsjednik Hu Jintao, koji je došao u Xinjiang, obećao je strogi postupak za izvršitelje zločina.