Prijedlog Evropske komisije
0

Pet milijardi eura za strateške energetske projekte

FENA
Evropska komisija predložila je da se nepotrošenih pet milijardi eura iz evropskog proračuna u sljedeće dvije godine investiraju u strateške energetske projekte, između ostalog u plinovod Nabucco i uvođenje širokopojasnog interneta u ruralna područja.

Od tih pet milijardi, 3,5 milijarde je namijenjeno za strateške energetske projekte, milijarda eura bi se investiralo u širokopojasni internet, a 500 miliona za projekte iz područja ruralnog razvoja, koji uključuju obnovljivu energiju, borbu protiv klimatskih promjena, upravljanje vodama, bioraznolikost i restrukturiranje mliječnog sektora.

Predloženi projekti dio su plana za gospodarski oporavak koji je prihvatilo Evropsko vijeće u decembru prošle godine.

"Plan za gospodarski oporavak EU-a uglavnom cilja na 'pametne investicije' koje daju kratkoročni poticaj za dugoročne ciljeve. Odluke koje je danas donijela Evropska komisija idu upravo u tom pravcu, to znači popis konkretnih projekata kako bi se pet neutrošenih milijardi eura usmjerilo na izgradnju jače Evrope na dugi rok. Moramo izvući pouke iz nedavne plinske krize i puno investirati u energiju", rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Dodao je kako je potrebno nadalje poticati evropsko gospodarstvo jačanjem informatizacije ruralnih zajednica.

Od predloženih 3,5 milijarde eura za energetske projekte, pola bi išlo u povezivanje i izgradnju energetske infrastrukture, među kojima je i projekt Nabucco, 500 miliona za korištenje energije vjetra i 1,25 milijardi za projekte skladištenja ugljičnog dioksida.

Od predloženih pojedinačnih projekata najviše je namijenjeno za plinovod Nabucco, 250 miliona eura.

Projekt Nabucco definiran je 2002. godine. Riječ je o plinovodu dugom 3.400 kilometara, kapaciteta 31 milijardi prostornih metara plina godišnje, koji bi se protezao od Kaspijskog mora do Austrije preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, podsjeća Hina. Projekt je sada u fazi traženja investitora kako bi se prikupilo oko osam milijardi eura na koliko je procijenjena cijena izgradnje. Izgradnja bi trebala započeti 2010. godine.

Konačni dogovor o ovim prijedlozima trebao bi biti potvrđen u martu na samitu EU-a, ali za sada među državama članicama nema suglasnosti oko toga što učiniti s pet milijardi eura.