WHO
0

Pet milijardi doza vakcine protiv svinjske gripe?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja su u utorak prezentirana dužnosnicima farmaceutskih laboratorija, moguće je za godinu dana proizvesti 4,9 milijardi doza vakcine protiv gripe A (H1N1) svinjskog porijekla.

Svjetska zdravstvena organizacija računa, kada jednom krene proizvodnja, da će se proizvoditi 94,3 miliona doza sedmično, navodi se u dokumentima prezentiranim velikim farmaceutskim firmama među kojim su Sanofi, Solvay, GSK i Novartis.

WHO je pozvao tridesetak laboratorija koji proizvode vakcine iz 19 razvijenih i zemalja na putu razvoja na jednosatni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i direktoricom WHO-a Margaret Chan.

Cijena vakcine i njena raspoloživost najsiromašnijim zemljama bili su bitne teme razgovora, izjavili su stručnjaci.

Organizacija vaga rizik od usmjeravanja kapaciteta za proizvodnju vakcine na novu vakcinu, a ne na vakcinu protiv sezonske gripe, jer svinjska gripa za sada nije tako žestoka.

Švicarski laboratorij Novartis je saopćio u utorak da je dobio novi virus i da čeka zeleno svjetlo od WHO-a kako bi počeo proizvodnju vakcine.

Prema borbenom planu koji su izradile svjetske zdravstvene vlasti kako bi se suočile s pandemijom, znak za početak proizvodnje vakcine će dati prelazak na 6. i najviši nivo uzbune.

Brzo širenje novog virusa u Japanu, i stvaranje "autonomnog žarišta zaraze" izvan američkog kontinenta moglo bi značiti suočavanje s prvom velikom pandemijom gripe u XXI stoljeću.