SAD
0

Pet milijardi dolara za medicinska istraživanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio da je izdvojeno pet milijardi dolara iz paketa državnih poticaja za istraživanja raka, autizma, srčanih i drugih bolesti, tokom posjete Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) u Bethesdi, predgrađu Washingtona, koje pripada saveznoj državi Marylandu.
  • Novac je namijenjen istraživačkim projektima i otvaranju radnih mjesta povezanih s borbom protiv raka i drugih bolesti, rekao je Obama u obraćanju djelatnicima NIH-a.

  • Rak je dotaknuo živote svih Amerikanaca, uključivo i moju porodicu, rekao je Obama.

  • Svima nam je poznat grozan danak koji plaćaju porodice i nade u liječenje koje će omogućiti majci da bude uz dijete koje odrasta, koje će omogućiti djetetu da odraste i bezbrojnim ljudima da prežive bolest koja kosi previše života, naglasio je Obama.

  • Amerikanci nestrpljivo očekuju iduća otkrića na kojima vi danas radite, rekao je znanstvenicima NIH-a.

Obama je prije govora obišao NIH-ove laboratorije u pratnji ministrice zdravstva Kathleen Sebelius i drugih vodećih zdravstvenih stručnjaka.

Bijela kuća je objavila da će sredstva za finansiranje medicinskih istraživanja poduprijeti oko 12.000 projekata te da su dio od 100 milijardi dolara predviđenih za znanstvena i tehnološka istraživanja u paketu saveznih poticaja.

Taj paket uključuje ukupno oko 10 milijardi dolara za NIH, centralnu zdravstvenu ustanovu u SAD-u.