Predviđanja analitičara
0

Pet kandidata za nasljednika Osame bin Ladena

FENA
Ubistvo Osame bin Ladena otvorilo je pitanje ko će biti njegov nasljednik, neko od najbližih saradnika ili neko od mlađih kadrova Al-Qaide.

Analitičari koji se bave Al-Qaidom već postavljaju pitanje: "Da li Bin Laden može biti naslijeđen?", odnosno da li će "grupa i njene ćelije slijediti novog lidera ili će se Al-Qaida raspati", prenosi AP.

U mnogobrojnim kombinacijama najčešće se kao nasljednik od prvog dana pominje Ayman al Zawahri, Egipćanin, "njegov dosadašnji zamjenik" i najiskusniji član Al-Qaide. Ima, međutim, onih koji tvrde da on "nije popularan u određenim krugovima Al-Qaide".

Kao mogući izazivači Al Zawahriju za upražnjeno mjesto pominje se nekoliko mlađih imena: Abu Jahia al Libbi, Libijac, komandant jedne grupe u Afganistanu, Saif al- Adel, Egipćanin, čije se ime dovodi u vezi s podmetanjem bombi u ambasade SAD-a u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, zatim mula Muhammad Omar iz Afganistana, Anwar al Awlaqi, u Americi rođeni imam, koji živi u Jemenu.

Analitičari primjećuju da se najčešće pominjani kandidat za nasljednika al Zawahri još nije oglasio otkako je je ubijen Bin Laden, što je simptomatično.

Saopćenje Al-Qaide, u kome je potvrđena njegova smrt u Pakistanu, potpisala je "Generalna komanda Al-Qaide", dok je to ranije po pravilu činio al Zawahri. U toj poruci javnosti se ništa ne govori ko bi Bin Ladena mogao da naslijedi.

Al-Qaida kao da gubi širi oslonac u islamskom svijetu. U pobunama u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim zemljama, narod traži demokratske promjene a ne povratak u šerijat koji je decenijama zagovarao Osama bin Laden. Ko god da dođe na čelo terorističke grupe suočit će se s novim izazovima.

"Bin Laden je dio prošlosti, baš kao što su i neki arapski režimi. Slučajno, to se desilo u istoj godini", podsjeća Halil el Anati, stručanjak za islamski džihad.

Pitanje imenovanja nasljednika formalno izgleda još nije otvoreno, pošto je grupa još uvijek u šoku zbog gubitka Osame bin Ladena. Ono će se naći na dnevnom redu sastanka na kome će se, kako se pretpostavlja, okupiti lideri glavnih "ćelija" Al-Qaide.