Norveški sud
0

Pet godina zatvora Mirsadu Repku

Sarajevo-x.com
Logor Dretelj
Logor Dretelj
Norveški državljanin Mirsad Repak, porijeklom iz BiH, osuđen je u utorak u Oslu na pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj 1992. godine.

Sud u Oslu poglasio je 42-godišnjeg Repka krivim za 11 slučajeva protivpravnog zatvaranja i za jedan slučaj nasilja nad srpskim civilima dok je bio pripadnik HOS-a. Repak je, međutim, oslobođen najtežih optužbi za mučenje i silovanje zbog nedostatka dokaza.

On će morati da plati i više od 44.300 eura odštete grupi od osam oštećenih. Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 10 godina zatvora i 650.000 eura odštete, dok je odbrana zatražila oslobađanje Repka. Repku, koji je u Norvešku došao 1993. godine, te dobio državljanstvo ove zemlje, sudilo za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, mučenja i silovanja. Sud ga je teretio da je kao pripadnik HOS-a izvršio zločine nad 18 srpskih civila između maja i oktobra 1992. godine u logoru Dretelj na jugu BiH. Suđenje Repku pred sudom u Oslu počelo je u augustu ove godine, a on je pred sudom izjavio da se ne osjeća krivim za te zločine.

Ovo je prvi slučaj suđenja za ratne zločine u Norveškoj još od vremena kad se sudilo Norvežanima koji su sarađivali sa nacistima.