Umiješan u ubistvo Benazir Bhutto
0

Pervez Musharraf suočen sa hapšenjem

SRNA
Pervez Musharraf
Pervez Musharraf
Ukoliko se vrati u zemlju, bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf bit će uhapšen zbog umiješanosti u ubistvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto, saopćilo je danas državno tužilaštvo.

Tužilac Chaudhry Zulfiqar izjavio je novinarima da nije potrebno izdavati novi nalog za hapšenje, pošto od ranije postoji zahtjev suda da Musharraf bude uhapšen.

Musharraf je nekoliko sati ranije rekao pakistanskim medijima da će se vratiti u zemlju kasnije ovog mjeseca, da bi učestvovao na sljedećim parlamentarnim izborima, koji bi mogli da budu održani do kraja godine.

Bivši predsjednik živi u Londonu i Dubaiju od 2008. godine, kada ga je vlada na čelu sa strankom Benazir Bhutto primorala da napusti funkciju.

Bhutto je ubijena u oružanom i samoubilačkom bombaškom napadu 2007. godine nedaleko od glavnog grada Islamabada, poslije povratka u zemlju da bi učestvovala na izborima. Musharraf je tada optužio pakistanske talibane da stoje iza ubistva, ali tužilaštvo smatra da je on bio dio zavjere. 

Musharraf sada predvodi svoju frakciju Svepakistanske muslimanske lige, male političke stranke koja nema značajnu podršku u zemlji. Neki od njegovih bivših pristalica napustili su stranku.

Musharrafov portparol rekao je da nalog za hapšenje bivšeg predsjednika nema pravnu vrijednost.