Svijet
0

Peru: Policija spalila cijelo ilegalno naselje, stotine porodica bez krova nad glavom

Klix.ba
Naoružana peruanska policija spustila se helikopterima u blizini ilegalnog rudnika zlata izbacivši stotine radnika i njihove porodice iz improvizovanih domova.

Policija je u akciji izvedenoj 14. jula izvršila masovnu deložaciju stanovnika kao i potpuno uništenje naselja pokraj rudnika La Pampa u regionu Madre de Dios na jugoistoku zemlje.

Akcija je bila dio velikog programa državne vlade uperenog protiv ilegalne trgovine koja je uništila velike površine prašuma. Decenije ilegalnog kopanja uništilo je više od 60.000 hektara prašume u Madre de Diosu što je dovelo do masovnog trovanja živom.

Na području na kojem je policija djelovala zabilježeni su visoki nivoi žive u tlu koje dramatično prevazilazi preporučeni nivo tog tečnog metala kojeg je odredila Svjetska zdravstvena organizacija.

Akcija u Madre de Diosu samo je jedna od njih 55 koje za cilj imaju uništenje naselja u blizini ilegalnih rudnika. Tragedija po porodice čija je egzistencija zavisila od tih rudnika oslikana je u izjavi Mariale Valdeza, jednog od stanovnika naselja La Pampa.

"Nisu nas tretirali kao ljude, tretirali su nas kao da smo gori od životinja. Šta sada da radimo?", pita se Valdez.