Svijet
0

Perino: Komentari Ala Gorea 'nisu konstruktivni'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da komentari bivšeg dopredsjednika Ala Gorea da su Sjedinjene Države prvenstveno odgovorne za opstruiranje napretka na konferenciji na Baliju "nisu konstruktivni" za razgovor o ovom pitanju.

Dodala je da nisu samo Sjedinjene Države izrazile "zabrinutost i iznenađenje" nacrtom dokumenta u kojem se navode konkretni brojevi za smanjivanje ispuštanja stakleničnih plinova.

Gore se u četvrtak obratio skupu na Baliju nakon što je u ponedjeljak primio Nobelovu nagradu za mir zbog svog rada na promicanju svijesti o globalnom zatopljavanju.

Bivši američki dopredsjednik je pozvao izaslanike na konferenciji na Baliju da krenu naprijed i sklope sporazum bez Sjedinjenih Država. Dodao je da će se američki stav o globalnom zatopljavanju najvjerojatnije promijeniti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Inače, Evropska unija prijeti da će bojkotirati američke razgovore o globalnom zatopljavanju sljedeći mjesec, optužujući Washington da blokira ciljeve za velika smanjivanja ispuštanja stakleničnih plinova na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama na Baliju.

Predstavnik Europske unije je u četvrtak u Indoneziji izjavio da bi održavanje susreta vodećih ekonomskih zemalja bilo besmisleno ako ne uspiju razgovori na Baliju.

Evropska unija i većina od 190 zemalja okupljenih na konferenciji na Baliju želi da se utvrdi kvota od 25 do 40 posto smanjivanja ispuštanja stakleničnih plinova. Sjedinjene Države, Kanada i Japan tome se protive.