Svijet
0

Perez misli da je nemoguć sporazum za vrijeme Bushova mandata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mirovni sporazum za Bliski istok je gotovo nemoguć prije isteka mandata američkog predsjednika Georgea W. Busha u januaru 2009. godine, ocijenio je izraelski predsjednik Shimon Perez u intervju objavljenom u četvrtak u japanskim novinama.

Sjedinjene Američke Države organiziraju sljedeće sedmice u Annapolisu, blizu Washingtona, međunarodnu konferenciju o krizi na Bliskom istoku.

"Teoretski je moguće postići sporazum za vrijeme predsjedavanja Georgea W. Busha, ali je u praksi nemoguće", izjavio je on za Tokio Shimbun u Jerusalemu.

"Niko nema iluzija o rezultatu, ali to će biti početak novih mirovnih pregovora", izjavio je Perez.

Još važniji razgovori o velikim pitanjima, kao što je status palestinskih izbjeglica, uslijedit će poslije konferencije, ocijenio je Perez.

Izraelski predsjednik je prije sedmicu dana u govoru pred turskim parlamentom nazvao konferenciju u Annapolisu "historijskom prilikom koja ne bi trebalo da se završi historijskim neuspjehom". Konferencija u Annapolisu treba da pokrene pregovore između Izraelaca i Palestinaca o osnivanju palestinske države, sedam godina poslije neuspjeha pregovora organiziranih posljednjih mjeseci mandata predsjednika Billa Clintona.