Predsjednik Izraela s Obamom
0

Peres: Sirijski hemijski arsenal "ne smije pasti u ruke terorista"

FENA
Obama i Peres (Foto: AFP)
Obama i Peres (Foto: AFP)
Hemijsko oružje pohranjeno u Siriji "ne smije pasti u ruke terorističkih grupa", ustvrdio je u srijedu u Jerusalemu izraelski predsjednik Shimon Peres u zajedničkoj izjavi sa svojim američkim kolegom Barackom Obamom.

"Sirijski nuklearni kapacitet je na sreću uništen, ali nažalost ostalo je hemijsko oružje", obavijestio je Peres, aludirajući na izraelsko uništenje jednog nuklearnog reaktora na istoku Sirije u septembru 2007. godine.

"Ne smijemo dozviliti da ovo oružje padne u ruke terorista jer bi to vodilo strašnoj tragediji", dodao je Peres u kratkoj izjavi prenesenoj na televiziji.

Izraelski ministar obavještajnih službi i strateških poslova Youval Steinitz, tvrdio je u srijedu da su hemijsko oružje upotrijebili u Siriji ili pobunjenici ili Vlada.

"Za nas je ovo vrlo zabrinjavajuća činjenica i moramo se hitno time pozabaviti", dodao je on.

Režim Bashara al-Assada i opozicija se uzajamno optužuju za upotrebu hemijskog oružja. Opozicija tvrdi da je režim upotrijebio ovo oružje u Han el-Assalu i Ataybi istočno od Damaska.

Sirijska vlada sa svoje strane je u srijedu tražila od Ujedinjenih nacija da izvrši istragu o upotrebi hemijskog oružja od strane oružane opozicije u blizini Alepa, na sjeveru zemlje.