Svijet
0

Peres pozvao na postizanje mirovnog sporazuma

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski premijer je u nedjelju pozvao na "hitno" postizanje mirovnog sporazuma, rekavši da vrijeme istječe za obje strane. "Vrlo je hitno", rekao je Shimon Peres u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

"Mislim da nijedna strana nema puno vremena. Moramo djelovati dinamično", poručio je Palestincima koji su odlučni da u izostanku reanimacije mirovnih pregovora u septembru od Ujedinjenih naroda zatraže prepoznavanje nezavisne države Palestine.

"Ako ćete poći za deklaracijom, imat ćete deklaraciju. Nećete imati promjenu situacije. Nije dovoljno proglasiti, moramo se usaglasiti", rasuđuje 87-godišnji izraelski predsjednik.

Peres je ponovio poziv da se na historijskom teritoriju Palestine prepoznaju dvije države, Izrael i nezavisna Palestina i izrazio uvjerenje da vlada premijera Netanyahua "pokušava doći do mira".

Šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton sastala se u nedjelju u Jerusalemu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, saznaje se iz službenih izvora, prenosi Hina.

Posebni izaslanik Kvarteta (EU, UN, SAD i Rusija) za Bliski istok Tony Blair sudjelovao je u razgovoru. Nijedna strana nije komentirala susret.

Ashton i njezin izraelski kolega Avigdor Lieberman ustanovili su neslaganje o mogućnosti obnove pregovore s Palestincima prilikom susreta u Jerusalemu u petak. Lieberman je ocijenio "nikakvim" izglede o obnovi izravnih pregovora prije kraja septembra.

Ashton je, naprotiv, izjavila kako treba nastaviti napore oko obnove pregovora prekinutih u septembru 2010.

Oko pola miliona Židova živi u naseljima na okupiranim područjima. Naselja su ilegalna prema međunarodnom pravu, što Izrael spori.