New York
0

Peres oštro napao Iran za govornicom UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski predsjednik Shimon Peres oštro je napao Iran u srijedu za govornicom Ujedinjenih naroda, optuživši ovu zemlju da je "centar nasilja i fanatizma na Bliskom Istoku".

"Iran zauzima centralno mjesto u tom nasilju i fanatizmu", rekao je Peres pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku, javio je AFP.

Rekavši da Iran predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada "nastavlja da obogaćuje uran i proizvodi rakete dugoga dometa", Peres je naglasio da su "Generalna skupština i Vijeće sigurnosti UN-a dužni da spriječe nesreće prije nego se one dese".

"Iran povezuje rakete dugog dometa s kratkoročnom pameću", dodao je on. "Izrael je pokazao da se demokratija može braniti. Nemamo namjeru nešto mijenjati", naglasio je izraelski predsjednik.

On je osudio negiranje veličine holokausta iranskih dužnosnika, na čelu s Ahmedinedžadom, ocijenivši ih "glupostima o kojima ne treba raspravljati" i "ciničnim vrijeđanjem preživjelih ovoga užasa".

Peres je također optužio Iran da je podijelio Liban, podržavajući šiitski Hezbollah, te da je posijao sjeme nesloge među Palestincima, podržavajući islamistički Hamas.