"Trebamo sarađivati s Amerikom"
2

Peres: Izrael ne može sam napasti Iran

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres kazao je u četvrtak u intervjuu za izraelsku televiziju kako je "jasno" da Izrael ne može napasti Iran bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

Peres je dodao kako je ubijeđen da će američki predsjednik Barack Obama održati obećanje i spriječiti Iran da napravi nuklearno oružje. "Jasno je da ne možemo sve sami uraditi", kazao je izraelski predsjednik u intervjuu za drugi kanal državne televizije objavljenom povodom Peresovog 89. rođendana.

"Možemo i odbaciti vojnu intervenciju, ali je jasno da trebamo sarađivati s Amerikom iako ima pitanja oko koordinacije i rokova", dodao je Peres, čiji se stavovi o iranskom pitanju smatraju umjerenim.

Na pitanje vjeruje li u obećanje predsjednika Obame da će spriječiti Iran u izradi atomskog oružja, izraelski predsjednik je odgovorio da je u "američkom interesu" da održi obećanje "kojem nije cilj samo da zadovolji Izrael".

Posljednjih dana izraelski mediji su objavljivali informacije temeljene na izjavama zvaničnika koji su željeli ostati anonimni, a prema kojim je izraelska akcija protiv iranskog nuklearnog programa neizbježna.

Budući da je jedina nuklearna sila u regionu, Izrael smatra da bi Teheran s atomskom bombom postao prijetnja za njegov opstanak.