Svijet
0

People's Daily : Zapad podstiče građanski rat u Siriji

SRNA
Najintenzivnije bombardovanje u 14 dana (Foto: AFP)
Najintenzivnije bombardovanje u 14 dana (Foto: AFP)
Zvanični list kineske Komunističke partije "People's Daily" optužio je danas Zapad da želi da izazove građanski rat u Siriji.

U komentaru na naslovnoj strani list "People's Daily" navodi da će podrška Zapada sirijskoj opoziciji voditi "sveopštem građanskom ratu". U tom slučaju vojna intervencija bila bi neizbježna, navodi list.

"Ako zemlje Zapada nastave da podržavaju sirijsku opoziciju izbiće sveopšti građanski rat i neće se moći izbjeći mogućnost strane vojne intervencije", piše list.

Sirijski opozicioni aktivista u Homsu Hadi Abdalah pozvao je žene i djecu da pobjegnu iz naselja Baba Amr, koje je pod artiljerijskom vatrom.

Abdalah je rekao agenciji France Press da mještani ovog predgrađa žive u hladnim i neodrživim uslovima, i da čekaju smrt.

Aktivisti kažu da vladine snage jačaju opsadu Homsa u kome drže pozicije stotine borava opozicije.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad najavio je referendum o novom Ustavu Sirije.
Zamjenik kineskog šefa diplomatije Žai Džun razgovarao je sa Asadom u Damasku ovog vikenda i podržao njegove planove za referendum.

Žai je pozvao obje strane da odmah okončaju nasilje.

Opozicione grupe pozvale su na bojkot referenduma, rekavši da se ne može održati dok traje nasilje.

Britanski ministar spoljnih poslova William Hague   rekao je mreži BBC da je sposobnost međunarodne zajednice da spriječi građanski rat u Siriji umanjena vetom Rusije i Kine na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN.

Hague je pozvao sirijskog predsjednika da se povuče.

U dosadašnjem 11-mjesečnom ustanku protiv Asada poginule su hiljade ljudi.
Grupe za ljudska prava vjeruju da je više od 7.000 ljudi ubijeno, dok vlada navodi da je najmanje 2 000 pripadnika snaga sigurnosti izgubilo život u sukobu sa militantima.