Svijet
0

Penzija Jovanke Broz oko 1.100 eura

FENA
Srbijansko Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopćilo je u utorak da, počevši od isplate za maj 2006. godine, osigura redovnu mjesečnu isplatu naknade za izuzetnu penziju Jovanki Broz u dostignutoj visini od 91.279 dinara mjesečno (oko 1.100 eura).

U saopćenju se navodi da će se taj iznos šestomjesečno usklađivati, počev od januara 2007. godine, s rastom prosječne zarade u Republici Srbiji u prethodnih šest mjeseci.

Zbog, kako se navodi, nepotpunih informacija objavljenih u nekim sredstvima javnog informiranja, Ministarstvo je saopćilo da je pravo na naknadu za izuzetnu penziju Jovanki Broz ustanovilo svojom odlukom Savezno izvršno vijeće 27. novembra 1980. godine nakon smrti Josipa Broza Tita.

"Polazeći od navedene odluke Saveznog izvršnog vijeća, Savjet ministara Državne zajednice Srbija i Crna Gora je svojim rješenjem od 1. februara 2006. godine utvrdio naknadu za izuzetnu penziju Jovanki Broz", navodi se u saopćenju.

Isplata ove naknade obavljana je iz saveznog budžeta zaključno s aprilom mjesecom kada je prestala da postoji državna zajednica SCG.

Polazeći od Odluke o obavezama državnih organa Srbije u ostvarivanju nadležnosti kao sljedbenika državne zajednice SCG, Vlada Srbije je na sjednici održanoj 17. augusta 2006. godine donijela rješenje da se iz tekuće budžetske rezerve osiguraju sredstva za nastavak isplate naknade za izuzetnu penziju Jovanke Broz od maja do kraja 2006. godine.

Ukupan iznos tih sredstava je 638.953 dinara, odnosno po 91.279 dinara mjesečno za sedam mjeseci ove godine, a predviđeno je i da se u narednim godinama u budžetu Republike Srbije planiraju sredstva za ove namjene.

Vlada je i donijela zaključak kojim je obavezala Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike da, počevši od isplate za maj 2006. godine, osigura redovnu mjesečnu isplatu naknade za izuzetnu penziju Jovanki Broz od 91.279 dinara mjesečno.

Taj iznos će se šestomjesečno usklađivati, počevši od januara 2007. godine s rastom prosječne zarade u Republici Srbiji u prethodnih šest mjeseci.

"Donošenjem navedenih akata Vlada Republike Srbije je praktično preuzela obavezu, ustanovljenu aktima saveznih organa, da nadalje nastavi isplatu naknade za izuzetnu penziju Jovanki Broz", zaključuje se u saopćenju.