Svijet
0

Pentagon: Vojna špijunaža u SAD-u sve intenzivnija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Strane zemlje, posebno one iz azijsko-pacifičke regije, sve se više nastoje krađom domoći napredne američke vojne tehnologije, stoji u izvješću Pentagona koje je objavljeno u srijedu, izvijestio je dnevni list "The Washington Times".

Ured za kontrašpijunažu Odbrambene službe sigurnosti SAD-a (DSS) zabilježio je godišnji skok od gotovo 43 posto u broju sumnjivih inozemnih ugovora koje su američkim vlastima prijavile tvrtke što rade za Pentagon ili drugi izvori povezani s odbranom.

U neklasificiranom izvještaju agencije, koja pomaže u zaštiti američke vojne industrije od strane špijunaže, navodi se da špijuni uz pomoć lažnih poslovnih ponuda i kompjutorskih hakera pokušavaju doći do napredne američke tehnologije kao što su laseri, senzori, projektili i drugi sustavi.

Izvještaj se odnosi na fiskalnu godinu koja je završila u septembru 2005., a u njemu se iznose najnoviji, statistički obrađeni, podaci te vrste.

U primjeru koji se navodi, jedna špijunka zavela je američkog prevoditelja kako bi doznala njegovu kompjutersku lozinku. Poslije je utvrđeno da je njegova neklasificirana mreža zaražena virusom koji je ubacila strana obavještajna služba, prenijela je Hina.

Ukupan broj sumnjivih stranih ugovora popeo se na 971 tokom fiskalne godine 2005., a broj zemalja koje su ilegalno pokušale nabaviti američku vojnu tehnologiju popeo se s 90 u 2004. na 106 u 2005. godini, navodi se u izvještaju.

"Većina pokušaja potječe iz istočne Azije i Pacifika, odnosno njih 31 posto", izvijestila je pentagonska protuobavještajna služba. S Bliskog istoka došlo je 23,1 posto pokušaja krađe vojne tehnologije, slijedi Euroazija s 19,1 posto, južna Azija s 13,2 posto, dok na Afriku i Zapad, bez SAD, otpada preostalih 11,5 posto pokušaja.

U izvještaju pod nazivom "Trendovi prikupljanja tehnologije u vojnoj industriji SAD", ne optužuju se poimence neke zemlje za špijunažu. No, američki dužnosnici već niz godina identificiraju Kinu, Rusiju i Iran kao vodeće protuobavještajne prijetnje Sjedinjenim Državama.