SAD
0

Pentagon ukinuo svoj kontroverzni vojno-obavještajni ured

FENA
Foto: The Pentagon
Foto: The Pentagon
Pentagon je u ponedjeljak izvijestio kako je zatvorio svoj kontroverzni vojno-obavještajni ured za koji se sumnjalo da je nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra neovlašteno špijunirao građane.

Ministarstvo odbrane obavijestilo je kako je "ukinulo" Ured za kontraobavještajne aktivnosti (CIFA), koji je 2002. osnovao američki ministar odbrane Donald Rumsfeld kako bi objedinio odbrambene i oružane službe protiv obavještajnih prijetnji svjetskih sila i skupina oput al-Qaide.

CIFA-u bi trebala zamijeniti nova organizacija, pod nazivom Centar za odbrambene kontraobavještajne i obavještajne poslove, kojega bi nadzirala Pentagonova Odbrambeno-sigurnosna agencija.

Aktivnosti CIFA-e zabrinule su članove Kongresa i zagovornike prava građana, budući da se za CIFA-inu baza podataka Talon, ustrojenu kako bi nadzirala prijetnje protiv američkih vojnih postrojenja, doznalo kako je raspolagala informacijama o američkim antiratnim prosvjednicima, uključujući i Kvekere, iako je za njih utvrđeno kako ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju.

Talon je ukinut prošle godine nakon niza prosvjeda, a brojne kontroverze oko CIFA-e dovele su do toga da je Ministarstvo odbrane prišlo reorganizaciji aktivnosti tog ureda, javila je Hina.

Visoki dužnosnik obrambenog sustava, koji je želio ostati anoniman, za Reuters je izjavio da je ministar obrane Robert Gates odobrio promjene nakon što su izvještaji o obavještajnim poslovima Pentagona pokazali da bi aktivnosti CIFA-e puno bolje i učinkovitije mogla 'odraditi' neka druga agencija.