SAD
0

Pentagon štedi 78 milijardi dolara u pet godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar odbrane Robert Gates najavio je u četvrtak uštede u budžetu Pentagona od 78 milijardi dolara u idućih pet godina, uz smanjivanje brojnosti kopnene vojske i marinaca, povećanje premija zdravstvene zaštite za vojnike i druge mjere štednje.

Taj je potez dio širih napora Obamine administracije za smanjivanje ogromnog godišnjeg budžeta vojske, većeg od 500 milijardi dolara, u svjetlu napora za obuzdavanje nacionalnog deficita.

"Mi nismo izuzeti od nadzora i zatraženo je da vidimo što možemo napraviti s manje dolara", rekao je Gates novinarima u Pentagonu.

On je ocijenio da budžet predstavlja minimalni nivo nužne potrošnje za odbranu, s obzirom na "mnoge sigurnosne izazove u svijetu".

Prema planu štednje, nakon 2014. godine, do kada bi afganistanske snage trebale preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje, kopnena vojska SAD-a bi se smanjila za 27.000 vojnika, a marinski korpus za 20.000 pripadnika, čime bi se uštedjelo šest milijardi dolara.

Oko sedam milijardi dolara godišnje bi se trebalo uštedjeti na povećanju premija zdravstvenog osiguranja za vojnike, na koje se trenutno troši više od 50 milijardi dolara ili oko 10 posto godišnjeg budžeta.

U planu se također identificira mogućnost dodatnih 100 milijardi dolara ušteda, uključujući ukidanje programa razvoja novog amfibijskog vozila za marince.

Umjesto toga uvela bi se poboljšanja u sadašnji model amfibijskog vozila.

Dijelovi Gatesovog plana štednje vjerovatno će naići na protivljenje zastupnika u Kongresu, koji su se ranije opirali povećanju zdravstvenih premija za vojnike i ukidanju programa oružja, ako oni znače manje radnih mjesta u njihovim saveznim državama.

Prijedlog budžeta predviđa potrošnju od 553 milijardi dolara u 2012, što je 13 milijardi dolara manje od prvobitnog zahtjeva Pentagona, ali još uvijek predstavlja tri posto realnog povećanja.

Ministar Gates je ocijenio da će ta sredstva biti dovoljna za potrebe oružanih snaga.