Svijet
0

Pentagon: Raketa ispaljena u Mediteranu nema veze sa Sirijom

FENA
Raketa ispaljena u utorak u Mediteranu u okviru izraelsko-američke vježbe je bila "test" koji "nema veze"s eventualnom američkom vojnom akcijom u Siriji, izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

"Ova proba nema veze s provjerom Sjedinjenih Američkih Država vojne akcije koja bi bila odgovor na kemijski napad u Siriji", rekao je on u saopćenju.

"U utorak rano ujutro američko ministarstvo odbrane je pružilo tehničku podršku izraelskoj protivraketnoj agenciji za probni let rakete Sparrow iznad Mediterana", objasnio je glasnogovornik.

Ova, prema njegovim riječima, proba "odavno" je planirana da bi ocijenila izraelski sistem protivraketne odbrane Arow za detekciju, pratila i razmijenila informacije o "simuliranoj prijetnji protiv Izraela", dodao je on.

Rusko ministarstvo odbrane, koje je uputilo nekoliko brodova u Mediteran posljednjih dana, kako bi pratili pripreme vojne operacije protiv režima Bašara el-Assada, saopćilo je u toku jutra da je otkrilo lansiranje dvije balističke rakete ispaljene "iz središnjeg dijela Mediterana prema istočnoj obali".

Izraelski ministar dobrane je naknadno izjavio da je u saradnji s američkom vojskom ispaljena jedna ciljana raketa Anchor, izraelski naziv Sparrow.

"Radi se o prvom testu ove verzije rakete koja je provedena iznad Mediterana. Svi elementi sistema su funkcionirali u skladu s operativnom konfiguracijom", preciziralo je izraelsko ministarstvo u saopćenju.

Ova proba dolazi nakon najave Izraela prošle sedmice o raspoređivanju sistema raketa presretača u Tel-Avivu kako bi se zaštitili od bilo kakvog prekoračenja i represija u slučaju vojne intervencije u Siriji.

Izrael će upotrijebiti odbrambeni sistem Iron Dome protiv raketa i raketa kratkog dometa, u programu Arrow III protiv balističkih raketa.

Američki predsjednik Barack Obama je saopćio svoju namjeru da upotrijebi ograničenu vojnu operaciju protiv sirijskog režima, nakon kemijskog napada izvedenog 21. augusta. On je međutim precizirao da će tražiti odobrenje Kongresa za izvođenje zračnih napada.

Pet američkih razarača, opremljenih krstarećim raketama Tomahawk i protivraketnim projektilima, trenutno krstari u istočnom Mediteranu.