Svijet
0

Pentagon poziva medije da ne objavljuju dokumente Wikileaksa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američko ministarstvo obrane zatražilo je od medijskih organizacija da ne objavljuju klasificirane vojne dokumente koje web stranica Wikileaks namjerava objaviti.

Glasnogovornik Tajništva za obranu pukovnik David Lapan uputio je takvu molbu novinarima u ponedjeljak tokom redovne konferencije za tisak, prenijele su agencije.

Pentagon je već sastavio radnu skupinu od 120 ljudi koja treba da pregleda sve dokumente koje Wikileaks ima u posjedu, odnosno 77.000 tajnih ratnih izvještaja objavljenih u julu pod nazivom "Afganistanski ratni dnevnik", kao i, kako se vjeruje, oko 400.000 klasificiranih dokumenata o ratu u Iraku, koje namjerava uskoro objaviti.

Ministar obrane Robert Gates je već obavijestio Kongres da objavljivanjem "Afganistana ratnog dnevnika" na internetu nije kompromitiran nijedan obavještajni izvor, ni metode rada američke vojske, ali smatra da bi i dalje mogli značajno naškoditi američkim sigurnosna interesima.

To potvrđuje da se neka od najvećih strahovanja američke administracije u vezi s Wikileaksom dosad nisu ostvarila.

"Afganistanski ratni dnevnik", pored detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Afganistanu ubile ili ranile civile, sadrži detalje i o drugom problematičnom aspektu rata - dvojnoj ulozi pakistanske obavještajne službe u ratu u Afganistanu.

Osnivač web stranice Julian Asange izjavio je kako smatra da tisuće stranica ovih dokumenata sadrže dokaze o ratnim zločinima u Afganistanu, a njihovo objavljivanje je usporedio s otvaranjem arhiva istočnonjemačke tajne policije Stasi početkom 90-ih godina.

Wikileaks sebe često opisuje kao "javni servis" za novinare i aktiviste koji se protiv korupcije bore objavljivanjem klasificiranih informacija.