Svijet
0

Pentagon: Pozitivni razgovori SAD-a i Kine o nuklearnom programu

FENA
Kina i SAD su se dogovorili da prodube dijalog o nukleranim pitanjima i sigurnosti u Aziji, saopćio je u subotu Pentagon, nakon što su zvaničnici za pitanja odbrane dviju zemalja završili konsultacije u Pekingu.

Razgovori ulaze u okvir kinesko-američkih konsultacija namijenjenih poboljašnju uzajamnog razumijevanja i izbjegavanju nesporazuma između dviju nuklearnih sila, izjavio je za štampu u Šangaju David Sedney, pomoćnik američkog podsekretara za odbranu za Istočnu Aziju.

Sedney je utvrdio da su bili "pozitivni razgovori" u domenu nuklearne strategije i produbljena "razmjena mišljenja o sigurnosti u Aziji".

U petak su potpisana dva sporazuma. Jedan omogućava Amerikancima pristup kineskim vojnim arhivama radi istraživanja o američkim vojnicima koji su nestali u sukobima od Drugog svjetskog rata.

Drugi sporazum se odnosi na instaliranje crvenog telefona između vojski dviju zemalja koji bi trebalo da bude operativan za mjesec dana, izjavio je Sedney.

Način upotrebe ove linije će biti određen, izjavio je ovaj zvaničnik.

Ideju o uvođenju crvenog telefona je još 2003. godine pokrenuo SAD. O uspostavljanju direktne crvene linije je odlučeno u novembru 2007. godine, prilikom posjete američkog sekretara za odbranu Roberta Gatesa.