Svijet
0

Pentagon povukao optužbe protiv "20. otmičara“

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američko ministarstvo odbrane povuklo je optužbe protiv saudijskog državljanina Mohammeda al-Qahtanija, kojeg se teretilo kao tzv. "20. otmičara" iz terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, objavio je u utorak njegov vojni branitelj.

Al-Qahtani je u februaru ove godini bio je jedan od šest optuženih za ubistvo i ratne zločine zbog navodne uloge u napadima 11. septembra 2001.

Vlasti su tvrdile da je Al-Qahtani došao u SAD s 2.400 dolara u džepu i bez povratne karte kako bi sudjelovao u napadima, ali mu je američka imigracijska služba u zračnoj luci Orlando, na Floridi, zabranila ulazak u zemlju.

Nakon preispitivanja predmeta, nadležna dužnosnica za vojne komisije Susan Crawford odlučila je odbaciti optužbe protiv Al-Qahtanija i nastaviti s postupkom za ostalu petoricu optuženih, izjavio je pukovnik Bryan Broyles, vojni branitelj Saudijca zatvorenog u bazi Guantanamo na Kubi, prenosi Fox News TV.

Crawford je optužbe protiv Al-Qahtanija odbacila u petak, a branitelj je o tome obaviješten u ponedjeljak, kazao je Broyles.

Glasnogovornik Pentagona Jeffrey Gordon, potvrdio je je da se postupak nastavlja s petoricom optuženih, koji će biti izvedeni pred vojni sud u Guantanamu, kako bi se izjasnili o krivnji, 30 dana nakon podizanja optužnice.

Među optuženima je Khalid Sheik Mohammed, navodni "mozak operacije" napada na Blizance WTC-a i Pentagon 11. septembra 2001. u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, te Ramzi Binalshibh, koji je bio glavna veza između otmičara i čelnika Al Qaide. Tužitelji za svu petoricu traže smrtnu kaznu.

Njihovo suđenje bit će prvi veliki predmet pred vojnim sudovima u Guantanamu, gdje u zatvoru mornaričke baze SAD drže oko 270 zatočenika, osumnjičenih za pripadnost Al-Qaidi i Talibanima. Pred vojnim komisijama planiraju se suđenja za oko 80 optuženika.

Al-Qahtani, koji prema vojnim podacima ima oko 28 godina, u oktobru 2006. javno je opozvao priznanje krivnje za optužbe, za koje je kazao da je dano uz mučenje i ponižavanje u Guantanamu, navodi Fox News, prenosi Hina.

Navodno mučenje, koje je Al-Qahtani opisao u pisanoj izjavi, uključivalo je premlaćivanje, dugotrajno držanje u neugodnim položajima, prijetnje s psima, izlaganje glasnoj muzici, držanje na niskim temperaturama i prisilno obnaživanje pred ženskim osobljem baze.