Na konferenciji za novinare
0

FOTO+VIDEO / Pentagon objavio Bin Ladenove kućne snimke

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pentagon je danas objavio kućne videozapise Osame bin Ladena, koji su pronađeni u njegovom domu u Abbottabadu u Pakistanu, gdje je ubijen u nedjelju.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Washingtonu prikazani su videosnimci zaplijenjeni tokom akcije američkih specijalnih snaga u Abbottabadu.

Objavljeno je pet snimaka, na kojima je prikazan Osama bin Laden kako se priprema za snimanje propagandne videoporuke, te kako na jednoj od televizija na arapskom jeziku gleda emisiju o sebi.

Prvi prikazani video snimljen je u oktobru ili novembru 2010. godine. Na njemu je prikazan Osama bin Laden kako govori u kameru u stilu svojih prethodnih poruka koje je slao medijima.

Nije bilo tona na tom videozapisu, ali su iz Pentagona saopćili da se radi o poruci Amerikancima.

Foto: AFP
Foto: AFP
Na tri snimka prikazano je kako se Bin Laden priprema za snimanje propagandne poruke, dok je na petom snimku donedavno najtraženiji svjetski terorista prikazan kako sjedi i gleda neku emisiju o sebi.

Američka administracija isječke je pokazala novinarima na današnjoj konferenciji kako bi uvjerili narod u to da je Osama bin Laden zaista ubijen, izvijestio je novinar BBC-a.

Američki zavničnici su saopćili da još uvijek pregledaju zaplijenjene DVD-ove, hard discove i dokumenta.