Svijet
0

Pentagon o Iraku: Sigurnost bolja, napredak i dalje krhak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sigurnost u Iraku se popravila tokom tri posljednja mjeseca, ali taj je napredak i dalje krhak, posebno zbog stalne prijetnje Al-Qaide i podrške koju Iran daje pobunjenicima, navodi se u tromjesečnom izvještaju Pentagona objavljenom u utorak.

U izvještaju pod naslovom "Mjere stabilnosti i sigurnosti u Iraku" u decembru, januaru i februaru naglašava se da se "sigurnost u Iraku i dalje popravlja, uz ograničene, ali velike napretke na političkome, gospodarskom i diplomatskom planu".

"Nasilja su se vratila na razinu onih iz 2005. i "ukupan broj napada u Iraku je pao za više od 60 posto od juna 2007. ističe se u izvještaju.

Od juna je broj žrtava vjerskog nasilja pao za blizu 90 posto i ukupan broj poginulih civila i gubici u redovima američkih oružanih snaga su pali za više od 70 posto, prema Pentagonu.

U izviještaju se međutim upozorava da "je nedavni napredak u pogledu sigurnosti i dalje krhak" i "povratni".

Usprkos napretku, Al-Qaida je u Iraku i dalje opasna prijetnja u nekim dijelovima zemlje, posebno na sjeveru, primjećuje Pentagon, prenosi Hina.

"Zlokobni utjecaj inozemstva i dalje minira sigurnosno stanje u Iraku", naglašava ministarstvo odbrane i navodi Siriju i Iran.