Svijet
0

Pentagon: Nema naznaka da će Iran zatvoriti Hormuški moreuz

FENA
Iran ne pokazuje "nikakve znakove" da će zatvoriti Hormuški moreuz, strateški prolaz za pomorski prijevoz nafte, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona George Little koji je ocijenio da se "vatren govor Teherana mora smiriti".

"Ne vidimo nikakve znake djelovanja Iranaca radi zatvaranja moreuza", rekao je novinarima Little koji smatra da bi SAD "znale" da su poduzeli akcije u tom smislu. "Čuli smo mnoge izjave, ali nismo čuli ništa o djelovanju u tom smislu", dodao je. Po mišljenju glasnogovornika, "riječi Iranaca su veoma oštre i stvari se moraju smiriti".

Napetost između Teherana i Washingtona raste od prošle sedmice kada je Iran u više navrata upozoravao na američku vojnu prisutnost u Perzijskom zaljevu, potaknuvši strah od mogućeg zatvaranja Hormuškog moreuza kojim prolazi 35 posto svjetske sirove nafte.

Uprkos tim prijetnjama, Washington je rekao da će zadržati svoje ratne brodove u zaljevu, a Bijela kuća je ocijenila da upozorenja Irana govore o njegovoj "slabosti" i o djelotvornosti sankcija protiv njegova spornog nuklearnog programa.

Zbog napetosti s Iranom i stanja u Nigeriji, cijena nafte ovih je dana premašila 100 dolara.