Svijet
0

Pentagon: Nasilje u Iraku se pojačalo

FENA
Nasilje u Iraku, mjereno žrtvama među vojnicima i civilima, povećalo se usprkos sigurnosnoj operaciji pod američkim vodstvom u Bagdadu, poručio je u srijedu Pentagon američkom Kongresu.

U svome izvještaju o sigurnosti, političkoj i ekonomskoj situaciji u Iraku, koji pokriva period februar-maj, Pentagon je također insistirao na pitanju spremnosti iračkog premijera Nurija al-Malikija da ispuni obećanje dato u januaru kako će zabraniti političko uplitanje u sigurnosne operacije i omogućiti da ne bude sigurnih mjesta za sektaške milicije, javio je AP.

Sveukupnuo, ipak, izvještaj navodi kako je prerano suditi da li je sigurnosna operacija urodila plodom.

Sigurnosna operacija je pokrenuta 14. februara i ona se još odvija dok posljednji od dodatnih 28.000 američkih vojnika zauzimaju položaje u iračkoj prijestonici i oko nje. Kongres je zatražio od Pentagona da dade svoju početnu ocjenu u julu, a general David Petraeus, vodeći američki zapovjednik u Iraku, izjavio je da će podnijeti svoj izvještaj u septembru.

U širem izvještaju u srijedu, osmom u nizu, navodi se kako se nasilje, iako je opalo u prijestonici i pokrajini Anbar zapadno od Bagdada tokom perioda februar-maj, povećalo u ostalim područjima, posebno u područjima koja okružuju pokrajinu Bagdad, i pokrajini Dijala, sjeveroistočno od Bagdada, te u sjevernoj pokrajini Nineva.

Izvještaj opisuje iračko nasilje uglavnom kao rezultat djelovanja ilegalnih naoružanih grupa umiješanih u "krug sektaškog i politički motiviranog nasilja, koristeći taktike koje uključuju neselektivne bombaške napade, ubistva, egzekucije i indirektnu vatru (raketne i minobacačke napade) kako bi se uznemirili ljudi i potaknuo sektaški sukob".

Za razliku od ranijega takvog izvještaja Kongresu, podnesenog u martu, Pentagon se nije osvrnuo na debatu oko toga da li je Irak u građanskom ratu. U martu je izvijestio kako "neki elementi situacije u Iraku odgovaraju opisu građanskog rata".

Izvještaj navodi kako je Al-Maliki obećao u januaru, kada je predsjednik Bush objavio svoju namjeru da će poslati još više vojnika u Bagdad, da neće biti političkog miješanja u sigurnosnu operaciju i nikakvog sektaškog favoriziranja.

"Do danas operacije u Bagdadu nagovještavaju da su obećanja iračke vlade bila neujednačena. Naprimjer, bilo je izvještaja o političkom uplitanju nekih lidera u taktičke i operativne odluke koje su zaobilazile uobičajeni lanac zapovijedanja", navodi Pentagon u izvještaju.

Izvještaj je ponudio manje optimističnu perspektivu političkog pomirenja među suparničkim sektaškim grupama u Iraku. U njemu se navodi da će šiitska strahovanja od povratka sunita na vlast i podjele unutar šiitske zajednice "nastaviti da ometaju stvaranje šiitskog konsensuza i zakomplicirati pomirenje sa sunitima".

Uočavajući pozitivna kretanja, izvještaj je primijetio da su se sunitski arapski plemenski lideri u pokrajini Anbar, gdje nema značajnijeg sunitskog stanovništva, pridružili američkim i iračkim vladinimn snagama u borbi protiv snaga Al-Qaide.

"Uz prave mehanizme, sunitski lideri mogli bi raditi na pomirenju s vladom Iraka", navodi se u izvještaju i dodaje da su suniti trenutno ograničeni u svojoj političkoj efikasnosti zbog nedostatka jedinstva.